Jak danit investice

Jak danit investice Zdroj: Pexels

Jak danit investice

Pokud patříte mezi osoby finančně odpovědné, pravděpodobně kromě spořicích produktů využíváte také investiční nástroje. Víte ale, že můžete mít povinnost z nich plynoucí příjmy zdanit?

Rozdíl mezi spořením a investováním

Příjmy plynoucí fyzickým osobám (nepodnikatelům) z úrokových výnosů ze spořicích produktů jsou zdaněny tzv. srážkou. To znamená, že majitel např. spořicího účtu dostane na účet pouze úrokový výnos po zdanění. U většiny bank proto ve svém výpisu nejprve vidíte připsán úrokový výnos v hrubé výši, další položka pak obsahuje automatický odvod srážkové daně.

Nemusíte pak dodatečně řešit daňové přiznání ani další administrativu, vše je vyřešeno bankou či spořitelnou.

V případě investování – ať už vám k němu posloužila investiční společnost, broker, nebo krypto burza – tomu tak ale není a i jako na nepodnikající fyzickou osobu se na vás může vztahovat povinnosti podat daňové přiznání.

Zdaníte až realizovaný zisk

V České republice (zatím) platí, že zdanění podléhá pouze realizovaný zisk. To znamená, že zdanění podléhá pouze zisk z prodeje aktiv.

Jinými slovy, pokud držíte akcie určité firmy a během loňského roku jejich hodnota vzrostla, avšak vy jste akcie neprodali, nic danit nemusíte. Pokud jste ale akcie prodali a vám plynul z celého obchodu zisk, můžete mít povinnost tento zisk zdanit.

Do problematiky vstupuje celá řada pravidel – osvobození pro malé investory, časový test v případě dlouhodobé investice, druh investice a výše příjmů. To může mít vliv na to, jakým způsobem se zisk zdaní (a zda vůbec). Pokud se v problematice neorientujete, budete muset buď velice detailně nastudovat zákon o daních příjmů, nebo využít služeb daňového poradce.

Zapomínat nesmíte ani na příjmy z dividend, které jsou další samostatnou kapitolou investičních příjmů.

Všechny obchody si pečlivě evidujte

V každém případě nezapomeňte na to, že všechny obchody byste měli mít opravdu důkladně evidované. Velice často si totiž můžete k příjmům z prodeje uplatnit také výdaje. Těmi je nejčastěji částka, za které jste aktivum (akcie, podílové fondy apod.) nakoupili. Díky tomu zdaníte skutečně pouze zisk z této transakce. Případně se můžete vyhnout zdanění díky osvobození u dlouhodobě držených aktiv.

Máte bitcoin? Zdanit musíte i příjmy z kryptoměn

Pokud si myslíte, že kryptoměny nepodléhají žádné regulaci a jejich zdanění tedy řešit nemusíte, jste na omylu. Ať už kryptoměny těžíte, nebo obchodujete, zisk zdanění podléhá. Situace je ale nepřehledná, protože ještě chybí kvalitní legislativa i významná soudní rozhodnutí, která by situaci zpřehlednila.

Obecně ale platí, že k těžbě kryptoměn se přistupuje jako k podnikání, obchodování kryptoměn je pak v případě fyzických osob považováno za ostatní příjmy a daní se tedy dle § 10 zákona o daních z příjmů.

Ještě neinvestujete do kryptoměn?

Snadno můžete začít na evropské kryptoměně Coinmate. Ta na trhu působí stabilně již od roku 2014. Kromě bitcoinu můžete vyzkoušet i alternativní kryptoměny jako je Cardano.