Alternativní dodavatel nemusí nutně znamenat risk.

Alternativní dodavatel nemusí nutně znamenat risk. Zdroj: Shutterstock

Chcete ušetřit za energie? Existuje nějaký zodpovědný alternativní dodavatel?

Přibližně milion odběratelů energií se loni přesvědčilo, že stabilita dodavatele je přímo zásadní. Je vůbec ještě možné se po těchto zkušenostech spoléhat na alternativní dodavatele energií?

V ČR existuje přes sto dodavatelů energií

Jedním z nich je i společnost EP ENERGY TRADING, a.s., známá také pod zkratkou epet. Působí v Česku a na Slovensku, kde dodává elektřinu a zemní plyn nejen běžným domácnostem, ale také velkoodběratelům, včetně několika významných společností a institucí z oblasti průmyslu, potravinářství nebo zdravotnictví.

S prodejem elektřiny velkým podnikům začal epet už v roce 2005, tehdy ještě pod názvem United Energy, a.s. Postupně se k elektřině přidal zemní plyn a rozšířila se nabídka služeb, aby později pokryla také potřeby domácností a menších nebo středních podniků. Následovaly důležité akvizice společností První energetická, Optimum Energy, části Západomoravské energetické a Energie pro život. Tyto kroky ještě víc upevňovaly pozici epet na trhu. Prozatím poslední akvizice proběhla v roce 2021, kdy se pod epet začlenila společnost Dobrá Energie s.r.o. Z hlediska dodaného objemu energií tak vznikl největší alternativní dodavatel, který zajišťuje plyn a elektřinu pro více než 125 tisíc odběrných míst.

Vlastní zdroje energií jako záruka jistoty

Společnost epet je součástí skupiny Energetický a průmyslový holding, a.s. Jejím většinovým vlastníkem je český podnikatel a právník Daniel Křetínský a platí za největšího dodavatele tepla a významného výrobce elektřiny v Česku. Vedle toho je druhým největším distributorem a dodavatelem elektřiny na Slovensku nebo provozovatelem nejrozsáhlejší tranzitní sítě v Evropě. Právě vlastní zdroje elektřiny a silné ekonomické zázemí holdingu dělají ze společnosti epet stabilního a důvěryhodného partnera, na kterého se mohou odběratelé spolehnout i v nejisté době. Samozřejmostí je férové jednání, vstřícný přístup a absence skrytých poplatků.