Zdroj: Shutterstock

BankID otevřela dveře k novému byznysu již desítkám firem

Jednotná platforma pro elektronickou identifikaci, BankID, od začátku roku usnadnila život již 700 tisícům Čechů. Zhruba tolik klientů bank totiž využilo tuto identifikační metodu pro přístup k on-line službám veřejné správy i komerčních subjektů. Její používání je velmi jednoduché – funguje stejně jako přihlašování k internetovému bankovnictví.

BankID je státem uznávanou identifikační metodou, která má zjednodušit komunikaci Čechů se státní správou i soukromými společnostmi. Banky tuto službu poprvé zprovoznily začátkem loňského roku a od té doby ji využilo na 700 tisíc jejich klientů. Každý sedmý se přitom jejím prostřednictvím přihlásil také do firem. Jedná se zejména o distributory plynu, elektřiny a finanční nebo pojišťovací domy atd. BankID je skvělým řešením nejen pro poskytovatele služeb, ale také pro provozovatele e-shopů a internetových portálů, kde je nutné ověřit totožnost klientů.

Příležitost pro šest milionů zákazníků

Díky bankovní identitě se ztrojnásobil počet osob, které se přihlašují na portály státní správy. Stejný potenciál má BankID pro firmy, jež mohou čerpání svých on-line služeb nabídnout šesti milionům potenciálních zákazníků s jistotou, že vědí, s kým jednají. Přesně tolik je totiž klientů bank, kteří tak mohou BankID ve svém internetovém či mobilním bankovnictví využívat.

BankID firmě uleví i vydělá

Firmy se již nemusí trápit s administrativou spojenou s registrací nebo ověřováním identity svých zákazníků. BankID poslouží všude tam, kde lze na základě ověření totožnosti uzavírat smlouvy či provádět změny v rámci využívaných služeb a tarifů. To vše lze nyní vyřídit on-line, a ušetřit tak čas i peníze. Nejen že se tím proces identifikace klientů výrazně usnadní, ale sníží se také množství podvodů. S BankID je totiž možné ověřit totožnost zákazníka až na úrovni požadavků zákona o praní špinavých peněz (tzv. AML). BankID navíc umožňuje automatické vyplnění ověřených údajů zákazníka, což snižuje počet případů nedokončených smluv či odchodů z formuláře. Šance na uzavření smlouvy se tak zvyšuje až o 30 %! V neposlední řadě je možné využít i zaručený digitální podpis BankID SIGN například při podpisu zákaznické smlouvy nebo finanční transakci.