Zdroj: iStock Photo

Jednoduché kroky, jak předejít únavě a pocitům deprese

V sychravém počasím se vždy objeví únava a vyčerpání, ale také pocit, že mnoho věcí nemá smysl, a že na spoustu věcí nezbývá ani čas. Objevte jednoduché kroky k narušení denního stereotypu, které přispějí ke zlepšení složitého období. 

Pohyb a zdravá strava

Základním krokem pro načerpání energie a vypnutí stále vířících myšlenek skvěle poslouží pohyb nebo pobyt na čerstvém vzduchu mimo město. Nemusí jít hned o vrcholové sporty či každý den strávený v posilovně, protože z každého aktivního pohybu dochází k vyšší míře uvolňování endorfinů v těle. Jedná se o tzv. hormon štěstí, který pomáhá k udržení dobré nálady, radosti a motivace. 

K dobré náladě může také přispět chuťově i barevně pestrá strava, která může být navíc skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a potřebných živin, které pak také přispívají ke správnému a plnohodnotnému fungování organismu. 

Zpestřete nejen svoji stravu, ale také nákupy výhodnými nabídkami právě kvalitních potravin a například sportovního vybavení, které jsou dostupné na portálu Kaufino. Portál nabízí svým uživatelům kompletní přehled akčních letáků a nabídek každého většího obchodního řetězce. Dostupné jsou například nabídky kvalitních potravin, které nabízí Albert hypermarket nebo je možné nakupovat přes Tesco online

Dostatek spánku a čas na sebe

Součástí zdravého organismu, čisté mysli a spousty energie je také pravidelný odpočinek. Obzvláště v chladných dnech se vyplatí hlídat si pečlivěji pravidelnost spánku a vytvořit si během dne i pauzu na příjemný odpočinek od povinností. Například Pepco eshop má přímo sekci domov, ve které jsou také veškeré produkty pro příjemný odpočinek i v průběhu dne. 

Samozřejmě ne každému vyhovuje spánek během dne, ovšem odpočinkem může být i patnáctiminutové posezení a rozjímání, příjemná procházka nebo chvíle strávená nad knihou. Každý má svůj způsob odpočinku, který je potřeba zařazovat během dne, či alespoň týdne. Pro pravidelný a plnohodnotný spánek pak poslouží především pravidelný spánek, ale také tvorba určitého návyku, například časového rozvrhu a omezení modrého světla před usínáním a hned po probuzení. 

Malé radosti dokáží velké věci

Kdy jste se viděli se svými blízkými přáteli či rodinou naposledy? Zkuste společně zorganizovat nějakou víkendovou akci, například výšlap na hory, cyklistiku nebo jen příjemné posezení u kávy či oběda. Ne nadarmo se říká, že člověk by neměl být na náročné situace v životě sám, a právě příjemná společnost může nejen příjemně oživit všední den, ale také povzbudit do těch dalších. 

Radostí může být samozřejmě i čas o samotě, obzvláště v případě, kdy je součástí vaší denní práce větší kolektiv lidí. Vydejte se tedy do přírody nebo na kávu či oběd o samotě a užijte si pocit klidu.