Zdroj: Sauna.cz

Jak vybrat elektrická saunová kamna?

Čeká vás výběr elektrických saunových kamen, ale nejste si jistí, jaký typ zvolit? Na výběr máte ze tří variant ovládání – na plášti, s externí regulací nebo s výparníkem. Která z nich jsou vhodná právě do vaší sauny? Poradíme vám, jak vybrat ta nejlepší saunová kamna. 

Obsluhu elektrických kamen zvládnete snadno

Elektrická saunová kamna jsou vhodná jak do interiérových, tak venkovních finských saun. Jejich velkou výhodou je opravdu jednoduchá obsluha. Dobu, po kterou se má sauna vytápět, a požadovanou teplotu stačí pouze snadno nastavit. Pokud je řídicí jednotka kamen vybavena Wi-Fi modulem, můžete vyhřívání zapnout na dálku, a to na přesný čas, abyste mohli vejít rovnou do rozehřáté sauny. V případě, že byste plány změnili, stejným způsobem kamna do sauny opět vypnete.

Sauna.cz

Jaký typ ovládání elektrických kamen zvolit?

Elektrická kamna do sauny teplotu regulují automaticky a vy si tak můžete užít ničím nerušený relax. Na závěr saunování stačí saunové kamna opět jednoduše vypnout. Elektrická saunová kamna mají rovněž tu výhodu, že si nemusíte připravovat zásoby dřeva na zatápění jako v případě kamen na dřevo. Musíte mít však dostatečně silný přívod elektřiny a samostatný jistič. Pokud totiž nechcete opravdu malou saunu, nebude vám stačit běžná zásuvka. 

U elektrických kamen máte na výběr ze tří variant – s ovládáním na plášti, externí regulací nebo výparníkem. Ovládání na plášti umožňuje regulovat teplotu v sauně velmi jednoduše, a to pomocí mechanického termostatu a časovače na topidle. Oproti ostatním variantám se však kamna vyhřívají pomaleji, a to přibližně 45 až 90 minut. Málokdy také saunu vyhřejete na více než 85 °C. Finům ale tyto teploty často stačí, protože si intenzitu tepla dotvoří častým poléváním rozžhavených saunových kamenů.

Saunová kamna s externí regulací vyhřejí díky vlastnímu externímu čidlu saunu rychleji – a to až na 100 až 110 °C. Kromě teploty můžete na speciálním ovladači regulovat také osvětlení, ventilaci a přesný časovač zapnutí a vypnutí sauny. Navíc se nemusíte stále ohýbat k ovladačům na horkých kamnech. Dostatečnou kontrolu nad stavem vyhřátí máte i z dálky, aniž byste museli do sauny vstupovat. Některé regulace lze dokonce ovládat také přes Wi-Fi.   

Sauna.cz

Elektrická kamna s výparníkem není oproti ostatním kamnům nutné polévat. Na regulaci si snadno nastavíte požadovanou kombinaci teploty a vlhkosti. Díky tomu tak zůstanou podmínky v sauně po celou dobu stabilní. Nevytváří se ostré parní rázy, které jsou typické pro manuální polévání kamen. Tento typ ovládání je proto vhodný zejména pro tropické sauny a BIO sauny, ale také pro aromatické saunování.

Sauna.cz

Dbejte i na velikost sauny

Při výběru vhodného vytápění sauny zvažte i velikost kabiny. Podle toho totiž následně stanovíte požadovaný výkon kamen do sauny, čehož dosáhnete snadným výpočtem.

Pokud si nejste výběrem topení do sauny stále jistí, obraťte se na profesionály z Finskasauna.cz. Kromě samotných saun realizují i wellness na míru.