Zdroj: Shutterstock

Rekonstrukce koupelny v bytě: málo prostoru není překážkou!

Rekonstrukce koupelny v bytě nemusí být horor! Stačí vědět, jak postupovat a na co dávat pozor, a můžete si vytvořit domácí lázně i z té nejvíce zanedbané koupelny. Jak na to? Pojďme si představit nejdůležitější kroky.

Plánovali jste pořízení velkého bytu, ale vysoké ceny nemovitostí vám udělaly čáru přes rozpočet. Místo luxusního bydlení se stěhujete do malého 2+1, ve kterém je navíc koupelna hrůzy. Rekonstrukci se nevyhnete a už teď si lámete hlavu s tím, jak zařídit malou koupelnu. Nejste ale první, kdo tento problém řeší. Inspirujte se zkušenostmi ostatních!

Každá rekonstrukce začíná u stolu s tužkou v ruce. Najděte čtverečkovaný papír a novou koupelnu si zakreslete do nejmenšího detailu. V malém prostoru hraje roli každý centimetr, takže na nic nezapomeňte! Nákres ukáže slabá místa a stejně tak odhalí i centimetry navíc.

Pryč se zbytečnými zdmi

Máte nákres? Nyní se zaměřte na zdi a příčky. Ve starých koupelnách se obyčejně nachází jedna či více příček, na kterých viselo umyvadlo nebo klozet. Zvažte, jestli je zachováte, nebo půjdou pryč. Před bouráním se ale poraďte se správcem domu – může se jednat o nosné stěny!

Některé bytové domy mají nevyužitý prostor vedle koupelny. V něm se kdysi za opraným závěsem schovávalo koště, čisticí prostředky a hlavně hromady nepořádku – ten si však do nového bydlení vozit nebudete. Nešla by koupelna o metr rozšířit právě na úkor takto schované šatny?

Ještě než se dáte do práce, zamyslete se nad toaletou. Usadíte ji do koupelny nebo pro ni vyčleníte speciální místnost? Roli přece hraje každý centimetr! Pokud doma bydlíte pouze dva, klidně ji schovejte přímo do koupelny, vícečlenná domácnost ovšem ocení soukromou toaletu mimo koupelnu.

Věčná otázka – vana, nebo sprcha?

A jsme u toho… Otázka, která proti sobě postavila nejeden pár. Zatímco muži preferují spíše praktický a menší sprchový kout, většina žen si ráda pohoví ve vaně. Tuhle bitvu za vás nevybojujeme – nabízíme ale kompromis.

Pokud se neshodnete, zeptejte se v koupelnovém centru na atypickou vanu se zúženým dnem. Ta nezabere tolik prostoru na podlaze a vejde se i do malé koupelny. K této vaně pak nainstalujte sprchovou zástěnu a vyhovíte všem členům domácnosti.

Stále častěji se setkáváme s tím, že lidé sprchové kouty podceňují. Koupelnová studia dnes nabízejí skutečné Rolls-Royce v oblasti sprchování. Vyčleňte si jedno sobotní odpoledne a projděte specializované obchody. Možná objevíte zcela netušené možnosti.

Světlá koupelna bez jediného stínu

Jakmile vyberete koupelnové doplňky, popřemýšlejte nad obklady, dlažbou a jejich barvou. Vyhněte se tmavým odstínům a zvolte obklad z bílého nebo slonovinového materiálu. Ten prostor opticky zvětší a zbaví vás pocitu stísněnosti.

Stejně důležitý je i dostatek světla. Pokud je to možné, vytvořte v koupelně sádrokartonový podhled a do něj umístěte bodové žárovky. Tak dosáhnete rovnoměrného osvětlení, které oceníte při hygieně i úklidu.

Pozor na teplo a plísně

V minulosti bylo poměrně běžné, že si zimomřiví členové domácnosti do malé koupelny nainstalovali elektrický radiátor. Spíše než topení na zdi zvolte podlahové vytápění. Na zdech vytvoříte prostor pro skříňky i spotřebiče a spirály v podlaze navíc zamezí tvorbě plísní.

Rekonstrukci malé koupelny berte jako výzvu. Návrh řešení, výběr sprchového koutu i další kroky se na začátku mohou jevit jako nepřekonatelná překážka, při pečlivém plánování ale rozšíříte vlastní možnosti a kreativitu. S projektem vám navíc pomohou i spolehliví prodejci koupelnových doplňků a vybavení.