Zlaté mince

Zlaté mince Zdroj: SAFE HERITAGE a.s.

Jak čelit inflaci? Investice do zlata hodnotu vašich peněz zachová

Inflace láme rekordy. Podle predikcí expertů by měla v roce 2022 atakovat až 10 %. Investoři i běžní spotřebitelé se tak začínají poohlížet po řešení, které jejich finance ochrání. Terčem zájmu se pak stávají drahé kovy.

Češi patří mezi národy, které se při investování drží u země. Průzkum agentury STEM/MARK zjistil, že tři pětiny Čechů mají své úspory uložené na běžném účtu a každý šestý si je schovává přímo doma – jak se lidově říká pod polštářem. Inflace ale skokově vzroste z průměrných 3,8 % na 8,5 % za pouhý rok, což našetřené peníze znehodnocuje rychlým tempem.

Investiční barometr oblíbenosti ukazuje na drahé kovy

V důsledku nemilé ekonomické situace začínají být Češi čím dál více naklonění různým formám investování. A na vrchních příčkách se umisťují drahé kovy. „Poptávka po drahých kovech neustále stoupá. Při nákupu z nich primárně nezbohatnete, ale máte jistotu, že tím ochráníte své peníze před rostoucí inflací,“ vysvětluje Jan Rožek, finanční expert ve společnosti Zlaťáky.

Při srovnání drahých kovů dominuje především zlato, což potvrzují také statistiky. Celosvětový prodej zlatých slitků a mincí v prvním pololetí 2021 meziročně stoupl o 56 %. To je nejvyšší růst od roku 2013. Zajímavé rovněž je, že žlutý kov nenakupují pouze domácnosti, ale také centrální banky.

Proč zrovna zlato? Objevte 3 zásadní důvody

Středem zájmu se stal nejen pro investory, ale i běžné spotřebitele. Za tím stojí tyto konkrétní aspekty.

  • Vysoká likvidita

Poptávka po zlatě převyšuje nabídku. Pokud se tedy v průběhu let rozhodnete zlato prodat, o kupce mít nouzi nebudete. Někteří obchodníci rovněž nabízí výkup, takže za své slitky a mince získáte hotovost snadno a rychle.

  • Rostoucí hodnota

Díky vysoké poptávce hodnota zlata rok od roku stoupá. Od konce roku 2018 do poloviny roku 2020 vzrostla v českých korunách o 76 %.

Graf s vývojem ceny sledujte tady na webu zlataky.cz.

  • Osvobození od DPH

Na investiční zlato se rovněž vztahuje i osvobození od DPH, které je zakotvené v § 92 zákona o dani z přidané hodnoty. Tento zákon se týká mincí, slitků i cihliček.

Nenechávejte peníze na bankovních účtech

Zlato je ideálním prostředkem, jak nenechávat své peněžní rezervy na pospas inflaci. Podívejte se ještě dnes na nabídku mincí či slitek a vyberte si svůj kousek, který zachová hodnotu vašich nastřádaných financí do budoucna.