Video placeholde
Jak budeme jednou vzpomínat na premiéra Petra Fialu, uvidíme už za několik let
Uměleckou dráhu začal František Fiala, později Ferenc Futurista, jako sochař – pseudonym Futurista si zvolil, když jeho schopnosti ocenil italský průkopník futurismu Marinetti při své návštěvě Prahy. Později byl i textařem, zpěvákem, malířem, režisérem, a především kabaretiérem.
Limonádový Joe Karel Fiala
Stanislav Fišer
Karel Fiala s manželkou
13
Fotogalerie

Nejznámějším českým Fialou byl představitel Limonádového Joea, teď má země premiéra stejného příjmení

„Já se vrátím. A se mnou přijde zákon.“ To je jedna z nejznámějších hlášek české filmové historie, která zazněla ve westernové parodii Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964). Pronesl ji „hrdina bez bázně a hany“, jehož představitelem byl Karel Fiala. Zda s dalším Fialou, který se stal předsedou vlády, přijde opět zákon, jenž byl tak často ohýbán jeho předchůdcem Andrejem Babišem, jen uvidíme. Podívejme se ale na samotné příjmení Fiala, které patří v českých zemích k tradičním.

Podle odborníků má Fiala několik možností původu. Buď je řazeno k příjmením odvozeným z vlastností tělesných a duševních, nebo jde o přenesení názvu z říše květin. Všeobecně se fialka (v botanice lidový název pro rostlinu violka) jako květina pokládá za symbol skromnosti. Proto mohl být nějaký skromný člověk označen jako „Fiala či Fialka“. Zda je takový i nový předseda vlády České republiky, přesně nevíme. Na rozdíl od egomaniackých a extravagantních premiérů, jakými byli Klaus, Zeman, Paroubek, Topolánek nebo Babiš, ale u něj můžeme vsadit na určitou míru pokory a skromnosti. Tedy doufejme v to…

Ale existují i další možnosti vysvětlení původu jména Fiala. Popisují je například Vladimír Mates ve své knize Jména tajemství zbavená nebo profesorka Dobrava Moldanová v díle Naše příjmení. Tím vysvětlením je horování pro fialky a jejich vůni, případně prosazování nějakého jejich údajného léčivého účinku. Dále se vznik odvozuje podle množství těchto květin na zahrádce nebo podle domovního nebo erbovního znamení. Také pro ­nafialovělou barvu obličeje (velmi často u řezníků). Byla to přezdívka pro ty, kdo prodávali fialky na trhu či jako důkaz nemírného pití (označení pro alkoholiky). To poslední může znít pro moderní dezinformátory jako „zajímavá informace“, ale u premiéra můžeme i to vyloučit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!