Zdroj: FEXI

Rolety Den a noc jako funkční designový prvek

Rolety a žaluzie nám dopřejí nejen v období léta vítaný stín. Důležitou roli ale hrají i jako designový prvek. V tomto ohledu vynikají zejména rolety Den a noc.

Rolety, nebo žaluzie?

Pokud jde o výběr stínicí techniky, nejčastěji vítězí žaluzie a rolety. Výhodou žaluzií je možnost plynulejší regulace světla pomocí stahování a natáčení lamel. Montáž je ovšem složitá a svépomocí ji asi nezvládnete. Rolety mají zase mnohem širší nabídku vzorů a typů látek. Jsou také konstrukčně jednodušší. Nicméně regulace množství světla je horší.

Existují ale tak zvané rolety Den a noc, které kombinují výhody rolet a žaluzií, aniž by si s sebou nesly některé z jejich nevýhod. A dokonce přidávají i některé další výhody.

Jak rolety Den a noc fungují?

Slyšíte výraz rolety Den a noc poprvé? Vysvětlíme si, o co vlastně jde a jak rolety Den a noc fungují. Konstrukce je podobná, jako u klasických rolet – látka se vysouvá a zasouvá do kazety umístěné nad oknem. Stínění tedy zajišťuje látka různých vzorů, barev a průsvitnosti, která reguluje množství procházejícího světla. Látka nevisí jen tak ve vzduchu, ale je vedena pevným silonem, takže roleta ve větru může někdy narážet do rámu okna. Ovšem pokud otevřeme okno na ventilaci, roleta zůstane na okně a neprověsí se do místnosti.

Rolety Den a noc také připomínají žaluzie. Skládají se totiž také z jednotlivých „lamel“. Stejně jako u žaluzií, i u rolet Den a noc se můžete rozhodnout pro vytažení celé látky nahoru a tím okno zcela odkrýt, případně stažení až dolů a okno zakrýt. Nicméně rozdíl mezi žaluziemi a roletami noc a den tu přeci jen je.

Při stažených žaluziích regulujeme průchod světla změnou úhlu, který jednotlivé lamely svírají se svislou plochou okna. Oproti tomu rolety Den a noc umožňují nastavit výšku mezery, přes kterou dovolíme světlu procházet.

Látka na roletách Den a noc má totiž pruhy ze dvou různých materiálů. První je síťka, která průchodu světla prakticky nebrání, a druhý je neprůhledná látka, nebo jen do určité míry průsvitná v závislosti na gramáži látky, ale hlavně barvě látky. Čím světlejší tím větší intenzita je v místnosti a naopak. Při vytahování rolety dochází k jejich vzájemnému překrývání, přičemž pokud se kryje neprůhledný pruh s průhledným, okno je plně stíněno, a naopak při krytí průhledného pruhu s dalším průhledným, je stíněna jen ta část okna, kde se kryjí neprůhledný pruh s dalším neprůhledným.

Jaká je nabídka rolet Den a noc na českém trhu?

Ze všech nabídek na českém trhu se nám jeví jako nejlepší společnost FEXI. Proč jsou oprávněně považováni za jedničku na trhu?

●        Cena jejich rolet je jedna z nejnižších na trhu.

●        Kvalita rolet je na vysoké úrovni. Hodně tomu pomáhají zpevněná „záda“ rolety a také to, že posílají rolety pečlivě zabalené.

●        Rolety dodávají standardně v rozměrech 150 a 220 cm na výšku a od 30 do 240 cm na šířku.  Ale slibují, že se individuálním rozměrům přizpůsobí.

●        Montáž zvládnete doslova za 5 minut. Roleta je totiž už celá složená, takže na vás je jen její zavěšení na okenní rám.

●        Ochotný servis je na hotline celý den. Navíc si každou objednávku telefonicky ověří, aby se předešlo omylům.

Elektrické rolety Den a noc od FEXI

A je tu ona slibovaná výhoda navíc – elektrické ovládání rolet. Komu by se chtělo zvednout se z pohodlného křesla či sedačky jen proto, aby zatáhl roletu, když mu slunce svítí do očí při sledování televize? To je pohoda, když si můžete na dálku rolety stáhnout, aniž byste se museli pohnout, či snad dokonce vstávat!

Máte doma spoustu oken a prosklených ploch a přemýšlíte nad jejich zastíněním? Pravděpodobně jste výběr zúžili na rolety nebo žaluzie. Pokud ale očekáváte kvalitu a pohodlí, věnujte určitě čas elektrickým roletám Den a noc od FEXI. Interiérové elektrické rolety se ovládají pomocí dálkového ovládání, které si můžete například pověsit na zeď.

Rolety lze zastavit v jakékoliv poloze. Pokud chcete, můžete si nastavit až 6 poloh, do kterých roleta sjede na jedno zmáčknutí. 2 pozice jsou určené na nastavení krajní horní a krajní dolní pozice a 4 další jsou určeny pro částečné zatažení rolety.

Rolety Den a noc s elektrickým ovládáním jsou vybaveny tichým a úsporným motorkem, který nepotřebuje žádné kabely ani speciální přípravu pro zapojení. Jistě se obejdete bez elektrikáře a montáž zvládnete sami za pomoci podrobných návodů k montáži. Naprosto nepřipadá v úvahu, že byste museli tahat nějaké dráty po zdi, nebo do ní dokonce sekat, dělat revizi elektrických skříní apod. Úsporný motor na dálkové ovládání je totiž napájen pomocí dobíjecích lithiových baterií s výdrží 3 až 6 měsíců do nutnosti dalšího dobití při denním provozu cca 1 minuta.

Motor i dobíjecí lithiové baterie, které jej pohánějí, jsou ukryté v mechanismu rolety uvnitř trubky. Vzhledově tedy nijak neruší. Pohon je tak vlastně neviditelný, vhodný i pro dodatečnou montáž na už instalované rolety Den a noc, bez nutnosti přívodu kabelů.

Ať už tedy kupujete stínicí techniku poprvé, nebo potřebujete vyměnit staré žaluzie, případně chcete jen zkrášlit své bydlení, jsou rolety Den a noc od Fexi tou správnou volbou.