Zdroj: Shutterstock

Sítě proti hmyzu: vše, co potřebujete vědět

Zima sice ještě zdaleka nekončí, ale nenechme se mýlit – měli bychom se včas připravit na dny, kdy nám oknem do bytu bude podnikat nálety obtížný hmyz. Máte sítě do oken?

Sítě do oken – nepostradatelný pomocník

Je letní večer a vy si čtete knihu u otevřeného okna nebo se prostě jen díváte na film. Po chvíli se rozhlédnete a už není cesty zpět. Celá místnost je plná nezvaných hmyzích hostů.

Každý, kdo má v okně síť proti hmyzu, vám jistě potvrdí, že už by bez ní nedokázal žít. Může za to jejich neuvěřitelná praktičnost. Díky těmto sítím se totiž otravného hmyzu jednou pro vždy zbavíte, a přesto si můžete nadále vychutnávat vlahý letní vzduch.

Tento doplněk domácnosti jistě potěší i majitele domácích mazlíčků. Díky sítím totiž nemůže žádný živočich dovnitř, ale ani ven. Můžete mít tedy jistotu, že když zrovna potřebujete vyvětrat v místnosti, ve které nejste, váš pejsek nebo kočička si nevyrazí na procházku.

Pro alergiky je dobrou zprávou i to, že do určité míry působí okenní sítě i jako bariéra venkovních alergenů jako jsou prach a pyl. Možná si vybavíte, že během pylových sezón se na sítích usazuje velké množství pylu, který by jinak při otevřeném okně volně pronikal do bytu.

Co jsou sítě proti hmyzu a jak fungují

Sítě proti hmyzu jsou velmi praktickým ochranným doplňkem pro jakékoliv okno nebo dveře a své místo si najdou nejen v domácnosti, ale také na nejrůznějších pracovištích. Pokud se pro tento prvek rozhodnete, zbavíte se dotíravého hmyzu, který je pro letní večery a domácnosti s rozsvíceným světlem tak typický.

Nasazovací okenní sítě jsou tou nejjednodušší variantou. Prostě se jen nasadí na rám okna zvenčí a hned funguje. Rolovací okenní sítě poskytují více možností upevnění, a to v závislosti na způsobu, jakým otevíráme okno. Jejich výhodou je, že pokud potřebujeme sáhnout skrz, nemusíme síť sundávat, ale stačí ji jen vysunout vzhůru.

Každý typ sítí má ale stejný princip – jde o rám v rozměrech okna, které má chránit. V rámu je napnutá síť s jemnými oky, která dovoluje celkem snadno dívat se skrz ni, ale přitom nepropustí ani ten nejmenší hmyz.

Možnosti montáže sítí proti hmyzu

Základem úspěšné montáže je výběr správného výrobce a dodavatele spolu s přesným změřením okna. Nebo případně dveří, jelikož kromě sítí na okna, je možné mít i sítě proti hmyzu vrtané na dveře.

Jako příklad kvalitního a spolehlivého dodavatele okenních sítí prozkoumáme nabídku firmy FOA, která se na stínicí techniku úzce specializuje.

FOA si zakládá na tom, aby montáž sítí byla co nejjednodušší a zvládl to skutečně každý. Proto sítě přichází již složené. Pokud zvolíte rolovací nebo dveřní síť, připravte si vrtačku.

A co dál? Dál už se nechte vést manuály na webu foa.cz, případně ještě praktičtějšími videonávody. Vše najdete hezky pohromadě. Pokud přesto budete mít nejasnosti, využijte zákaznickou linku FOA.

Jak změřit okno před objednávkou

Každá varianta sítě má své specifické požadavky na její měření. Nejsnazší měření je u nasazovacích sítí. Otevřete prostě jedno okenní křídlo a změřte výšku rámu okna a jeho šířku. Tloušťka rámu pak určuje, jak velký bude háček.

U rolovacích sítí, které budou přivrtány zvenčí k rámu okna, přidejte k výšce a šířce cca 8 cm. Přesně si to zjistíte u návodu k montáži na webu výrobce.

Údržba a čištění sítí proti hmyzu

Vzhledem k tomu, že přes sítě se k nám domů dostává vzduch, měli bychom dbát o jeho kvalitu. K tomu postačí pravidelná údržba sítí. Ptáte se, jak na to? Tady je odpověď:

Použijte vysavač. Pokud máte sítě v okně, je vhodné je očistit za pomoci vysavače. Ten nastavte na nejslabší výkon a velmi jemně sítě vysajte. Nevyvíjejte na hubici tlak, jinak dojde k promáčknutí či poškození sítě. Ideálním řešením je použití kartáčového nástavce.

Důkladná údržba. Pokud je síť nasazovací, pomocí kotvicích háčků ji uvolněte. Síť očistěte kartáčem na oděvy. Poté za pomoci vlhkého hadříku síť včetně rámu umyjte. Nepoužívejte agresivní chemická čistidla. Nakonec můžete síť opláchnout sprchou a nechat vysušit.

Síť na zimu schovejte. Nasazovací sítě doporučujeme skladovat naležato na suchém místě. Pokud síť zabalíte do folie, zabráníte jejímu znečistění. Rolovací sítě na zimu doporučujeme mít narolované v kazetě.

Výhoda nákupu sítí od FOA

Pokud zvažujete nákup sítí proti hmyzu, vyberte si FOA. Zakoupíte si nejen velmi kvalitní produkt od renomovaného prodejce, ale současně získáte mnoho výhod.

  • Sítě proti hmyzu od FOA jsou totiž zhotovené na míru, takže se vám nestane, že na vaše okno nesednou podle představ. Současně si můžete vybrat hned ze dvou barev této sítě a z celé palety barev v případě profilu.
  • Montáž je velmi jednoduchá, a pokud byste měli problém, na stránkách foa.cz najdete pomoc.
  • S FOA naleznete vhodné řešení pro každé okno i typ ukotvení. Údržba je snadná a na každou případnou otázku obdržíte odpověď, a to buď telefonicky, nebo prostřednictvím e-mailu.

Už nemusíte hledat sítě podle vašich představ. S FOA jste je již našli.