Střet nového se starým nemusí být otřesný: Pražský palác dokonale propojuje historii s funkčním řešením

Frekventovaný uzel pražské hromadné dopravy, místo srazů a schůzek, ať už pracovních, přátelských nebo zamilovaných. To je Národní třída, která protíná centrum metropole. Na ní stojí i budova, respektive palác, která pozornosti Pražanů a turistů neuniká obvykle pouze tehdy, když chtějí zahnat hlad porcí kuřecích křídel kolonela z Kentucky. A to je škoda! Palác Metro je totiž pozoruhodnou stavbou, která je odrazem hned několik architektonických stylů. A jejich střet je navzdory jejich vyhraněnosti překvapivě souladný. 

Autorem rozsáhlého novorenesančního Paláce Metro z roku 1870 je Bedřich Tesař, profesor pražské německé techniky a žák Josefa Zítka, architekta nedaleko stojícího Národního divadla. O půlstoletí později vyhnali původně třípatrovou stavbu "o dva štoky vejš Karel E. Ort a Stanislav Bechyňa. Ti také zbořili postranní portály, probourali podloubí a doplnili o ocelovou konstrukci pasáže ve tvaru písmene L. Radikální stavební zásahy ale nejsou tím jediným, co stojí na Paláci Metro za povšimnutí. Na další výjimečnosti upozorňuje architekt a expert na veřejný prostor Adam Gebrian.

„Když vstoupíte dovnitř, tak se ocitnete v překvapivém funkcionalistickém pasážovitém prostoru se světlem shora, díky luxferům, a s krásnou podlahou. Podle mě byste si nikdy netipli, že jste v takovém klasicistním domě, jaký jste viděli zvenku. To si myslím, že je pro Prahu opravdu typické, že dokáže skloubit tyhle věci dohromady do jednoho prostoru, do jedné stavby, a ještě si přes ní můžete zkrátit cestu do jiné ulice. Myslím si, že jsme na to v současné době trošku zapomněli. Že už to moc neumíme a tváříme se, že se ty věci takhle dělat nemají, že se mají od sebe oddělovat. Moc bych se přimlouval za to, abychom opět hledali způsoby, jak je naopak dávat dohromady,“ prozrazuje Gebrian své novoroční přání.

Pokud vás zajímá, co dalšího by se dalo v tuzemském veřejném prostoru zlepšit a kde se přitom inspirovat, sledujte i další epizody sérií Překvapivé stavby a Gebrian: Plus/Minus z produkce internetové televize Mall.tv, které vás provedou světem architektury v České republice i mimo ni.