Video placeholde

Příběh legendy aneb jak se z českých hodinek PRIM stala za 70 let světová špička

Historie Nového Město nad Metují je úzce spjata s českou hodinářskou tradicí. Právě zde vznikl v roce 1949 výrobní podnik hodinek PRIM, který přečkal změnu režimu, revoluci i vstup na světový trh. Provoz se nikdy nezastavil, a tak slaví již 72 let. Jak se z velkého národního podniku vyrábějícího tisíce hodinek ročně stala manufaktura, která se může srovnávat se světovými hodinářskými legendami?

Hodinky, které hrají prim i v české historii

Historie značky PRIM se rozběhla v padesátých letech minulého století a stala se nedílnou součástí života mnoha Čechů. 

„Výrobní podnik byl založený v roce 1949 v Novém Městě nad Metují. Byl to pobočný závod Chronotechny Šternberk, ve kterém se vyráběla různá časoměrná zařízení. Tehdejším záměrem bylo zahájit výrobu náramkových hodinek v Československu,“ říká obchodní ředitel ELTON hodinářská, a. s., Aleš Vernar. 

Do roku 1949 se v Československu nevyráběly náramkové hodinky. Celkem 5 let trvalo hodinářům vyrobit prototyp, který byl v roce 1958 uveden na trh jako model Spartak. V šedesátých letech závod představil také ikonické modely Orlík a Diplomat. 

Tik tak, podnik dostává název podle ladičkových hodinek 

„V roce 1969 se národní podnik osamostatnil a přejmenoval na ELTON. V témže roce se změnilo i grafické označení náramkových hodinek. Prvotním důvodem bylo odlišení náramkových hodinek od nástěnných hodin a budíků. Do roku 1969 se používalo tzv. bochánkové logo v oblouku, po roce 1969 pak nová podniková norma, kterou ztvárnil tehdejší konstruktér Josef Žid,“ říká Aleš Vernar. 

V období sedmdesátých let měl podnik 1200 zaměstnanců a vyráběl statisíce hodinek ročně. 

Věděli jste, že podnik ELTON byl pojmenován podle zvuku ikonických ladičkových hodinek, které tehdejší závod vyráběl? ELTON je totiž ve zkratce elektrický tón, který byl pro tento typ hodinek typický. 

 

Na přelomu osmdesátých a devadesátých letech se začaly do Československa dovážet levnější hodinky ze Západu a produkce hodinek PRIM klesla, nikdy však zcela neustala. 

Čas běží a startuje nová éra

Není PRIM jako PRIM. Jak to poznat? Hodinky PRIM z Nového Města nad Metují lze snadno rozpoznat díky Novoměstským obloukům. Značku provází už několik desetiletí. Piktogram Novoměstských oblouků je zapsán jako ochranná známka hodinek, a tak ho žádná jiná značka nemůže používat. Ke každým hodinkám PRIM z Nového Města nad Metují je vydán certifikát pravosti.

Věděli jste, že soudní spor mezi ELTON hodinářská, a. s., a MPM-Quality z Frýdku-Místku o ochrannou známku hodinek trvá už více než 20 let? Frýdecko-místecká společnost MPM-Quality odkoupila známku v roce 2001 v období privatizace. Zatímco hodinky z Nového Města nad Metují pochází z české manufaktury s vysokým podílem ruční výroby, hodinky z Frýdku-Místku jsou v převážné většině vyráběny v zahraničí.  

 

V roce 2009 obnovil závod kompletní výrobu mechanických strojů od nejmenších součástek, vývoje, designu, montáže až po výsledné hodinky, které dnes patří mezi světovou špičku manufakturní výroby. Ruční výroba hodinek s sebou nese tisíce operací, dokonalou přesnost a preciznost. Ročně manufaktura vyrobí 700 mechanických hodinek. 

Hodiny PRIM jsou českou stálicí, kterou zná celý svět. V Novém Městě nad Metují najdete přímo v manufaktuře ELTON hodinářská, a. s., také muzeum a expozici mapující celou historii.