Zdroj: Depositphotos.com

Investujete do zlata? Pohlídejte si cenu za zlaté slitky, ať nepřeplatíte!

Investování do zlata je v poslední době velmi oblíbené a není se čemu divit, protože hrozící inflace stále přitvrzuje, takže jestli vaše peníze volně leží na účtu, pomalu o ně přicházíte. Jak to ale udělat, když chcete investovat do zlata a neplatit zbytečně velké částky? S tím vám pomůže i následující článek, kde se také dozvíte, odkud zlaté slitky pochází a kde je můžete jednoduše nakoupit.

Kde se investiční zlaté slitky vyrábí

Věděli jste, že žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí? Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna. Tak zbývá otázka, odkud se vlastně takové zlaté slitky dostupné na českém trhu berou? Většina pochází od švýcarských výrobců. Jde tak o velmi kvalitní zlato se všemi potřebnými certifikáty, které je populární nejenom v evropských zemích. Zahraniční produkce však znamená, že jsou čeští prodejci zlata nuceni nakupovat v zásadě velmi podobné zboží.

Do zlata investujte tolik peněz, kolik se vám zrovna hodí

Investování do zlata nabízí možnost pravidelného přikupování menších slitků, ale i větší jednorázový nákup velké cihličky v řádech statisíců korun. To umožňuje pružně reagovat na aktuální situaci a snadno uložit do zlata i větší obnosy peněz, které chcete uchránit před inflací. Při každém takovém nákupu si však dávejte dobrý pozor na to, za jakou cenu vlastně slitky nakupujete. Vyhnete se tak zbytečně drahým nákupům, kvůli kterým by vaše investice nebyla do budoucna tak výhodná.

Pozor na nevýhodné ceny u některých prodejců

Cena zlata na komoditní burze je základní ukazatel, podle kterého se můžete orientovat. U prodejců je však aktuální cena vždy o trochu vyšší. Obecně by však mělo platit, že za stejný slitek od stejného výrobce zaplatíte v zásadě stejnou částku. Tak to ale nefunguje, protože mnoho prodejců zlata se snaží vydělat více v porovnání s ostatními. Vznikají tak nevýhodné nabídky na investiční slitky, jejichž cena je zbytečně příliš vysoká. Pokud vidíte jenom jednu jedinou nabídku, může se vám zdát cena dobrá, ale vždy je potřeba provést srovnání s konkurencí. Všimnout si tak můžete poměrně značných rozdílů mezi různými prodejci. Když si na to dáte pozor, ušetříte klidně i tisíce korun a koupíte v zásadě to stejné zlato, jaké jinde nabízí zbytečně draho.

Rozdíl může být až 10 %

A jak velký může být takový rozdíl mezi cenami za jeden stejný zlatý slitek? Když porovnáte nejlevnější, a naopak nejdražší nabídku, může vzájemný rozdíl činit až 10 %. A to je už je značný rozdíl pro opravdu výhodné investování. Cena zlata tak může být velmi variabilní podle toho, kde zrovna nakupujete. To znamená jediné. Pečlivě zkontrolujte, jestli kupujete zlato za dobrou cenu v ověřeném obchodě. Toto jednoduché porovnání s jinými nabídkami se vyplatí i v případě nákupu menších slitků.

Pro investiční zlato nemusíte nikam chodit, protože nákup zvládnete z domova

A kam se vypravit pro investiční zlato? Dobrou zprávou je, že nemusíte vytáhnout paty z domu a stejně se snadno stanete investory do tohoto drahého kovu ve své fyzické podobě. Stačí jenom najít ten správný specializovaný internetový obchod, jaký najdete například na adrese zlate-mince.cz a pustit se do výběru těch správných kousků. Uvidíte, že nabídka je opravdu pestrá a k dispozici jsou malé slitky, jejichž cena začíná zhruba na 1 500 korunách, ale i větší cihličky, do kterých uložíte naspořené desetitisíce až statisíce korun. Každá zásilka je bezpečně pojištěná a nenápadně zabalená, aby vám zlato dorazilo na zadanou adresu bez újmy.