Zdroj: SAZKA a.s.

Pravidla rulety: Víte, kolik berete, když vsadíte na barvu, sloupec nebo konkrétní číslo?

Kolo se pozvolna dotáčí, kulička přeskakuje z čísla na číslo a my ji bez dechu hypnotizujeme očima. Fascinující, viďte? Zvlášť, když máte vsazeno. Pojďte s námi nahlédnout, na co všechno jde v ruletě tipnout.

Princip rulety objevil v 17. století matematik a fyzik Blaise Pascal. Ano, ten Pascal, po kterém je pojmenovaná jednotka tlaku. Mechanismus prý používal jako generátor náhodných čísel. Opravdová ruleta se objevila v roce 1796.

Už původní ruleta měla 36 čísel. 18 sudých a 18 lichých v červené a černé barvě. V roce pak 1843 pak přibylo ještě jedno číslo, zelená nula. Drobný, ovšem důležitý detail, který při sázkách typu červená/černá sráží šanci na výhru pod 50 %.

Pravidla rulety aneb Jak hrát ruletu

Před každým zatočením rulety si jako hráč vsadíte žetony na herní plátno podle toho, kam podle vás dopadne kulička. Výhercům připadnou zpět jejich sázky a k nim přibude navíc ještě výhra ve stanoveném koeficientu. Prohrané sázky shrábne krupiér do banku.

Pojďme si ukázat základní typy sázek:

  • Rovné sázky: Vsadíte, a když vám to padne, ke svým žetonům vyhrajete ještě jednou tolik. Vsadíte 1000, dostanete dalších 1000 navrch. Tak to funguje u sázek červená/černá, sudá/lichá nebo low/high.
  • Sázky na 12 čísel: Podle sloupců a také podle velikosti čísel na spodních 12, prostředních 12 a horních 12. Tipnout správně pak znamená vyhrát dvojnásobek. Vsadíte 1000 a putuje k vám ještě 2000.
  • Sázky na jedno číslo: V noci se vám zdálo o konkrétním čísle? Ruleta vám za tak odvážnou sázku nabízí lákavou výhru: 35násobek vkladu.
  • Kombinované částky: Žetony můžete pokládat i „na čáry“, mezi dvě čísla, a vsadit tak na obě dvě. Vyhrát pak můžete 17násobek. Anebo žeton položte na kříž mezi čtyři čísla, to je za 8násobek.
  • Žhavá a chladná čísla: Online rulety často ukazují také „žhavá“ čísla, která padala v poslední době nejčastěji. A pokud máte naopak tušení, že přichází řada na ta, co už dlouho nebyla, vsaďte na „chladná“ čísla.

Všechny výše uvedené typy sázek můžete v klasické i online ruletě libovolně kombinovat. Například v jednom kole vsadit na červenou a zároveň pár žetonů na šťastné číslo.

V online ruletě existují minimální i maximální sázky

Hrát ruletu po internetu můžete zdarma pro zábavu, ale i o peníze. Začátečníkům doporučujeme vybrat si hru, která nabízí nízké sázky. V online kasinu na Sazka Hrách najdete varianty s minimální sázkou 2 Kč. Maximální sázka bývá zpravidla 1 000 Kč.

Ještě zajímavější je zahrát si na stolech s dalšími lidmi. Najdete je pod označením „živá hra“. Zajímavá je i vyšší maximální sázka na hrách pro více hráčů. Na Sazka Hrách si můžete Multi Ruletu zahrát za 50 000 Kč, při trefení konkrétního čísla se výhra blíží ke 2 milionům.