LSD náhodou objevil vědec Albert Hofmann.
LSD, droga, která byla objevena náhodou, se stala světovým fenoménem.
LSD, droga, která byla objevena náhodou, se stala světovým fenoménem.
S LSD se dělalo mnoho pokusů.
LSD, droga, která byla objevena náhodou, se stala světovým fenoménem.
18
Fotogalerie

Objev drogy LSD: Experimenty v ČSR i přes celosvětový zákaz

Před 83 lety, 16. listopadu 1938, spatřil v laboratořích švýcarské farmaceutické firmy Sandoz v Basileji světlo světa objev, který měl o čtvrt století později zahýbat celým světem. Mladý chemik Albert Hofmann tady izoloval alkaloid s názvem diethylamid kyseliny lysergové. Právě tato látka se pod názvem LSD stala v 60. letech oblíbenou drogou pro miliony stoupenců hnutí hippies.

Hofmann objevil účinky LSD v podstatě náhodou. Při svých výzkumech o pět let později se kontaminoval mikroskopickou dávkou a byl v šoku z toho, jaký může mít i malé množství obrovský účinek. Když na sobě novou substanci testoval, ocitl se ve světě plném halucinací – od překrásných až po děsivé.

V 60. letech se LSD stalo jednou z nejrozšířenějších drog. Bylo to proto, že bylo velice účinné, nenávykové a že stále další „tripy“ dokázaly být stejně intenzivní i bez zvyšování dávky. Miliony lidí dokonce věřily, že na základě psychedelických zážitků spojených s aplikováním drogy poznají lidé zcela novou dimenzi bytí a na jejím základě změní svět a společnost k lepšímu.

Opak se však stal pravdou. Masová konzumace drogy začala způsobovat nesnáze, nedaly se uhlídat „špatné“ tripy končící nekontrolovanými úzkostmi, výbuchy agrese nebo v krajním případě i sebevraždami. V roce 1966 tedy bylo LSD postaveno mimo zákon ve Spojených státech, o pět let později i v ostatních zemích.

Zcela zvláštní kapitolou jsou zkušenosti s LSD v tehdejším Československu. Jeho účinky tady byly široce testovány, odborníci v něm viděli potenciál pro léčení psychických poruch. Velmi často se experimentů aktivně zúčastňovali umělci (zejména výtvarní), kteří měli nejlepší předpoklady pro zpětné zachycení svých prožitků a vizí pod vlivem drogy. Někteří z nich dodnes uvádějí, že bez této zkušenosti by některá svá díla nikdy nedokázali vytvořit.

LSD se u nás běžně vyrábělo v podobě tablet v národním podniku Spofa. Ještě po jeho zákazu ve všech ostatních zemích tato výroba i experimenty s ním pokračovaly dál. Zákaz přišel až v roce 1974 a mnozí odborníci dodnes litují, že masové rozšíření této látky zdiskreditovalo všechny odborné výzkumy, které mohly přinést ještě řadu závažných informací o fungování lidského podvědomí.