Danny Douglas stojí za objevením cenného relikviáře.
Relikviář byl ukrytý v Bečově nad Teplou.
Relikviář svatého Maura byl dlouhé roky pohřbený v sutinách.
Relikviář svatého Maura byl dlouhé roky pohřbený v sutinách.
Relikviář svatého Maura byl dlouhé roky pohřbený v sutinách.
21
Fotogalerie

Záhadný Relikviář svatého Maura: Předmět v hodnotě korunovačních klenotů byl roky ukrytý pod sutinami

Ten předmět má nevyčíslitelnou cenu, říká se, že téměř jako české korunovační klenoty. Jeho objevení 5. listopadu 1985 přitom bylo výsledkem takřka detektivní zápletky z filmu „Podraz“. Jen restaurátorské práce pak stály 10 milionů korun, trvaly 11 let a předmět je dnes pojištěn na půl miliardy. Relikviář svatého Maura, vystavený k vidění na zámku v Bečově nad Teplou v Karlovarském kraji, však skrývá mnohem víc tajemství a záhad.

Když onoho listopadového večera roku 1985 kriminalisté z ministerstva vnitra vytáhli 140 centimetrů dlouhou pozlacenou schránu ze suti pod podlahou bečovské zámecké kaple, byl to konec rok dlouhé detektivní práce. V listopadu 1984 se totiž na československém velvyslanectví ve Vídni objevil záhadný muž, který tvrdil, že státu zaplatí 250 000 dolarů, když si bude moci odvézt předmět, který v ČSSR nikomu nechybí, nikdo kromě něj neví, kde se nachází, a ani nemá žádnou spojitost s českou historií. Až později vyjde najevo, že muž jménem Danny Douglas pracuje pro šlechtickou rodinu Beaufort-Spontinů, kteří až do druhé světové války vlastnili bečovské panství, ale kvůli jejich kolaboraci s nacisty jim byl zámek i s vybavením v roce 1945 zabaven. Nikdo tehdy netušil, že svůj nejcennější poklad si tehdy s sebou neodvezli, ale zakopali ho pod podlahu zámecké kaple.

Komunistický režim se rozhodl, že bude naoko vyjednávat o možném obchodu, ale přitom se předmět bude snažit nalézt sám. Do případu byli zasvěceni i prezident Gustav Husák a předseda vlády Lubomír Štrougal, byla ustavena skupina v rámci Federální kriminální ústředny s názvem „Starožitnost“, kterou vedl kriminalista František Maryška. Jejím cílem bylo vylákat z Dannyho Douglase co nejvíc informací, podle kterých by bylo možné předmět nalézt. To se nakonec skutečně podařilo - jakým způsobem, se můžete podívat v nové epizodě Životů slavných.