Zdroj: CNC

Podcast O všem! Evolucionáři: Příběh Matyáše Kulicha, borce na snowboardu i jetsurfu

Zajímá vás, co všechno mají za sebou sportovní osobnosti a co je motivuje ke stále lepším výkonům? Poslechněte si nový podcast CNC O všem! s podtitulem Evolucionáři. V dalším díle se seznámíte s příběhem talentovaného sportovce Matyáše Kulicha, který reprezentuje Českou republiku dokonce ve dvou sportech – zimním snowboardcrossu a letním jetsurfu. Zpovídal ho moderátor Míra Hejda.

Na to, že je Matyáši Kulichovi teprve 20 let, má toho hodně za sebou. K snowboardcrossu ho přivedl úspěch Evy Samkové, držitelky zlaté medaile ze zimní olympiády v Soči. Tehdy mu došlo, že se chce snowboardingu věnovat více. Ve 14 letech začal na prkně poctivě trénovat a o rok a půl později už hostoval v juniorské reprezentaci pod vedením trenéra Marka Jelínka. Přechod ze začátečnického týmu do reprezentace nebyl ale úplně snadný. Týden trávil v Praze kvůli škole, týden v Itálii na náročném soustředění. „Když se dostaneš do party vrcholových sportovců, snažíš se je dojíždět, a zlepšuješ se tak daleko rychleji než v začátečnickém týmu. Bylo to motivující, ale zároveň taky veliká dřina, náročné to bylo i na psychiku. V tom směru, že v začátečnickém týmu jsem si připadal fakt dobrý, ale mezi těmi vrcholovými sportovci jsem zjistil, že až tak dobrý nejsem a že musím makat víc,“ říká Kulich.

Tréninkům věnoval veškerý svůj volný čas a cesta za úspěchem byla lemována i řadou odříkání: „Ale na druhou stranu, když má člověk ten sport rád, tak mu to zase až tak nevadí. I když byly chvíle, kdy jsem chtěl jít raději s kamarády do baru nebo někam na motokáry, ale nemohl jsem, protože jsme odjížděli na soustředění.“ Poctivý trénink se ale brzy vyplatil, na juniorském mistroství světa 2016 získal Matyáš bronzovou medaili ve snowboardcrossu. V roce 2018 se stal juniorským mistrem republiky.

Úspěšný i na vodě

Ačkoli Matyáše snowboardcross stále naplňuje, v létě si o jízdě na sněhu může nechat jen zdát.  Oslovil ho proto podobný sport – jetsurfing čili jízda na surfovém prkně se zabudovaným motorem. Prkno závodník ovládá pomocí joysticku, kterým přidává plyn tak, aby co nejrychleji projel slalomovou trať na vodní ploše. A jak závodění v praxi vypadá? „Kvalifikace je hlavně o rychlosti. Měří se dvě kola, která musím zajet co nejrychleji. Finálový závod je zase částečně i o taktice, protože tam máme takovou černou bóji, říká se jí joker boy, kterou musíme jet dvakrát za tu rozjížďku. Takže když jedu třeba deset kol, musím ji jet dvakrát a tím se to pořadí značně promíchá. Protože joker boy ten okruh značně natahuje. Takže musíme správně zvolit, kdy ji projedeme, za koho se dostaneme. Jestli to nebude třeba pomalejší jezdec, který přede mnou udělá vlnu a bude mi dělat potíže ho předjet. Někdy je lepší si ten joker odjet hned na začátku, jindy si ho zase šetřit až do posledního kola a nechat si náskok. Záleží taky, jak jsi na tom po startu, je to trošku věda,“ vysvětluje talentovaný sportovec.

Jetsurfing má svůj světový pohár, ve kterém se Matyášovi brzo začalo dařit. Na letošním závodě v Kazani získal osmé místo, kde testoval prkno s novým výkonnějším motorem. A o svém umístění v  další sezóně má jasno už teď: „Letos jsem zvládl světovou desítku a myslím si, že příští rok bych mohl atakovat pětku a objevit se v kvalifikaci na předních místech. Mám teď výborný support, co se týče mechaniků a nového stroje, který jsem si nedávno přebral, takže podle mě máme dost času pracovat na tom, aby to na další sezónu bylo připravený,“ říká mladý sportovec.

Chcete se o Matyáši Kulichovi, sportovním obojživelníkovi, dozvědět více? Poslechněte si celý podcast O všem! Evolucionáři.