Loupež grafických karet zarmoutila hráče počítačových her

Loupež grafických karet zarmoutila hráče počítačových her Zdroj: Deep Silver

Přepadnout auto můžete v GTA V. Když budete mít grafickou kartu tedy.
Přepadnout auto můžete v GTA V. Když budete mít grafickou kartu tedy.
Ve hře Payday 2 si zase můžete zahrát na lupiče a vykrást bankovní obrňák
Představení grafických karet GeForce RTX 3000
Představení grafických karet GeForce RTX 3000
11
Fotogalerie

Zloději ukradli při převozu celý náklad grafických karet

Až se zase budete vztekat, proč si nemůžete zahrát na svém počítači nejnovější Call of Duty v nejvyšším rozlišení, a budete se ptát, jak je to možné, můžete to klást za vinu novodobým lapkům. Nebo armádě lidí, kteří těží kryptoměny, to už je na vás. 

Pravděpodobně jste zachytili, že ve světě počítačů je teď tak trochu nouze o grafické procesory, takzvané GPU. To je věc, kterou potřebujete téměř ke všem věcem, které na svých kompech (a koneckonců i na svých telefonech) můžete vyvádět. Provádějí grafické výpočty, mění obsah videopaměti, zkrátka drtivá většina toho, co vám jde do monitoru, jde přes tyhlety fešáky. No a o tyhle fešáky je teď nouze, ale skutečně zoufalá nouze.

Má to hned dva velké důvody. Tím prvním a menším je stále probíhající pandemie covidu-19, která obzvláště loni donutila hromadu firem na čas zavřít fabriky nebo alespoň omezit výrobní kapacity kvůli bezpečnostním opatřením. Wow, říkáte si, co tedy může být ten větší důvod? Inu, tím větším důvodem je doslova všechno ostatní. Čipy, které pak tvoří samotné jádro grafických karet, se dnes cpou do všeho a poptávka po nich je ohromná. Auta, chytrá domácí elektronika… Víte, jak vám už tři čtvrtě roku nechce přijít váš Playstation 5? Tohle je důvod! 

Největší zvýšení poptávky má ale na svědomí ohromný boom takzvaného těžení kryptoměn. Každý (a jeho pes) si chtějí vytěžit trochu toho digitálního zlata. Po silných a výkonných grafických kartách se najednou neshání pouze fanoušci videoher a filmaři, ale celá jedna generace lidí, kteří chtějí zbohatnout. Ceny za tyhle karty rostou na černém trhu do astronomických částek a řada lidí je ochotna udělat leccos, aby se jim nějaký pěkný GPU dostal do drápů.

GTA naživo

Začátkem listopadu se na messegeboardu společnosti EVGA, která mimo jiné distribuuje i jedny z nejpopulárnějších a nejlepších grafických karet, tedy RTX GeForce 30. série, objevila zajímavá zpráva od managementu společnosti. Vyjadřovala se k tomu, proč do některých oblastí Kalifornie nedorazí slibovaný počet grafických karet. Důvodem byla loupež. 

Blíže nespecifikovaná skupina zlodějů zastavila v opuštěné oblasti náklaďák, který právě mířil z výroby do distribučního centra EVGA. Zloději ukradli vůz i s nákladem třicítkových grafických karet GeForce. Zpráva od společnosti neuvádí jejich počet, ale vzhledem k tomu, jak firma důrazně upozorňuje na to, že prodejci i distributoři mají všechna sériová čísla a že přeprodej kradeného zboží je zločin… nejspíš tam bylo kusů dost. A jak management z EVGA sám napsal na svůj web, prodejní cena některých těch karet se pohybuje od tří set třiceti dolarů po necelé dva tisíce dolarů. To je přes čtyřicet tisíc korun. 

Můžete si říct, že žijeme v nové době, kde jsou digitální peníze cennější než ty fyzické, že krást grafické karty do počítačů je něco úplně nového a nečekaného. A nejspíš byste měli pravdu, ale… taky vás může uklidňovat i to, že staré dobré přepadávání vozů má svoje místo i v 21. století, i když funguje od starověku. Bitcoiny nebitcoiny.