Video placeholde

Podcast O všem!: Jsou české potraviny opravdu bezpečné?

Nový podcast CNC O všem! se věnuje boření mýtů o českém zemědělství. V prvním z pěti dílů se dozvíte, zda jsou české potraviny opravdu nebezpečné, nebo se jedná o nepodloženou fámu. Jak se liší české potraviny od těch dovážených, jaké jsou výhody tuzemské produkce a kdo kontroluje její kvalitu? Hostem moderátorů Kateřiny Machové a Ondřeje Jünglinga byl Martin Klanica, ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Dnešním trendem je vyzdvihovat negativa. Objeví-li se na trhu pár závadných českých potravin, hned se mluví o tom, že jsou české potraviny horší než ty ze zahraničí. Ve skutečnosti je tomu ale přesně naopak, jak ukazují čísla. V roce 2020 provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce přes 56 tisíc kontrol, které odhalily necelé 3 tisíce nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků. „Na rozdíl od produkce z jiných členských zemí Evropské unie či třetích zemí mají české potraviny nejmenší procento záchytů. Naopak potraviny ze třetích zemí (východ i západ) vykazují nejvyšší chybovost,“ říká ředitel SZI Martin Klanica v podcastu O všem!

Martin Klanica, ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekceMartin Klanica, ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce | CNC

Chuťová preference

Ve prospěch českých potravin také mluví jejich vyšší čerstvost a často lepší chuť. „Vezměte si například české broskve, oblíbené letní ovoce, které se u nás sklízí v době zrání. Taková broskev je šťavnatá a sladká. Když se do ní zakousnete, teče vám po bradě šťáva a chuť je vynikající. Kdežto broskve, které pochází z jiné části Evropy, nebo dokonce z Ameriky či Afriky, se sklízí v období tzv. technologické zralosti. Čili plod se utrhne dříve, než má, a pak dozrává v nepřirozených podmínkách, například při dopravě nebo ve skladě. Výsledná chuť je úplně o něčem jiné. Často bývá označována jako řepovitá, nepříjemná a plody jsou málo šťavnaté,“ vysvětluje Klanica.

Jaké potraviny dovážet?

Přesto se bez některých dovážených potravin a základních surovin určených pro další zpracování neobejdeme. „Například naše domácí čokoládovny by těžko vyráběly čokoládu bez kakaových bobů, na jejichž pěstování není v naší republice správné klima. V takovém případě je dovoz pochopitelný a v pořádku. To samé u tropických plodin, jako jsou banány. Na druhou stranu ale platí, že jsme při jejich dovozu opatrní a kvalitu důsledně kontrolujeme,“ dodává Martin Klanica a zdůrazňuje: „Preferencí tuzemských potravin při nákupu nemohou spotřebitelé udělat chybu, toto rozhodnutí přináší všem pouze pozitiva.“

Chcete se o českých, ale i dovážených potravinách dozvědět více? Poslechněte si celý podcast O všem!, který boří léta zažité mýty.

Ministerstvo zemědělství