Zdroj: Adobe Stock

Co značí různé svítící kontrolky v autě?

Řada z nás využívá ke svému téměř každodennímu dojíždění osobní automobil. Ačkoli je tak často našim parťákem nejen při cestě do práce, mnozí mu stále nerozumí, jak by bylo potřeba. Přitom většinu závad a poruch vám vůz hlásí docela s předstihem a vy tak můžete ochránit nejen váš vůz, ale hlavně zdraví vás a vašich blízkých.

Proč mají kontrolky různé barvy?

Ve vozech neustále kontrolky přibývají a mnohé palubní desky se díky tomu již podobají kokpitu letadla. Aby řidič věděl, čemu má věnovat zvýšenou pozornost mají kontrolky různé barvy, a to modrou, oranžovou, zelenou a červenou. Svítící kontrolky v autě tak mohou signalizovat poruchu, ale i běžný provoz vozidla.

Modré kontrolky

Modrá kontrolka bývá jen jedna a zpravidla patří dálkovým světlům. Má vzhled světlometu a upozorňuje na zapnutá dálková světla. U nejmodernějších vozů se pak můžete setkat i s modrou kontrolkou se značkou sněhové vločky, která značí nízkou venkovní teplotu. Ačkoli se hodnoty, při kterých se kontrolka rozsvěcí dle výrobce vozu liší. Nejčastěji se jedná o pokles teploty pod 4 °C a varuje tak řidiče na vyšší riziko namrznutí vozovky.

Zelené kontrolky

Pokud se vám rozsvítí zelená kontrolka není důvod k panice, protože se většinou jedná o informativní kontrolky. To samozřejmě neznamená, že byste jim neměli věnovat pozornost. Mezi zelené kontrolky patří například zapnutá směrová světla, zapnutá obrysová světla, zapnutá potkávací světla nebo zapnutý tempomat.

Zelená kontrolka brzdového pedálu

Ze zelených kontrolek je nejméně známá zelená kontrolka brzdového pedálu. Ta značí, že je potřeba prošlápnout brzdový pedál. S touto kontrolkou se setkáte u vozů s automatickou převodovkou a nejčastěji se rozsvítí po přeřazení.

Oranžové kontrolky

Větší pozornost je věnovat oranžovým kontrolkám, které signalizují problém, jenž sice není akutní, ale měl by se, co nejdříve vyřešit. Právě oranžových kontrolek se může na palubní desce rozsvítit nejvíce.

Mezi oranžové kontrolky patří kontrolka filtru pevných částic, brzdového obložení, hladiny motorového oleje, ostřikovačů, posilovače řízení, systému ESP, systému ABS, řídicí jednotky, ale i airbagů. Některé problémy se můžete pokusit vyřešit sami, protože může jít o doplnění provozních kapalin, ale mnohé byste měli, co nejdříve řešit v servisu.

Červené kontrolky

Velmi vážné je, pokud se vám rozsvítí některá z červených kontrolek, která značí kritickou chybu, kterou je nutné řešit neprodleně. Většina červených kontrolek totiž oznamuje ohrožení zdraví vozidla nebo pasažérů, a proto se mezi ně dnes řadí i kontrolka nezapnutého pásu pasažéra.

Za opravdu nebezpečné se považují červené kontrolky značící brzdu, dobíjení, teplotu či množství chladící kapaliny a tlak motorového oleje. Můžete zkusit doplnit brzdovou kapalinu či olej, ale ve většině případů bude nutné navštívit servis.

Zaskočila vás závada na cestách?

Jak ukládá Murphyho zákon schválnosti, závada na voze se nejčastěji projeví, když se to nejméně hodí. Což bývá daleko od domova, případně dokonce v zahraničí. Právě pro tyto situace je vhodné mít sjednáno povinné ručení s rozšířenou nabídkou asistenčních služeb, které mohou obsahovat třeba i poskytnutí náhradního vozu nebo ubytování. Tyto rozšířené asistenční služby se hodí, zejména pokud cestujete do zahraničí.