Zdroj: Shutterstock

Domov začíná nápadem. Jak si navrhnout interiér?

Budování domova je běh na dlouhou trať. Kromě počátečního nápadu vyžaduje hodiny plánování, výběru produktů a hledání inspirace. Jak si ale usnadnit práci, když máme v hlavě první návrh a chceme si jej umět lépe představit v prostoru? A jak poznat, co k sobě ladí nebo neladí? Máme pro vás pár jednoduchých tipů, které z vašeho domu či bytu skutečně vytvoří domov, ve kterém se budete cítit zkrátka jako doma. 

Biano.cz

Nejdříve si ujasněte styl vašeho domova

Ačkoliv se to nemusí na první pohled zdát, sladit jednotlivé kousky nábytku v jednotném stylu byste měli hned od začátku. Je vám nejbližší moderní skandinávský design, nebo jste spíše fanoušci minimalistického interiéru s přemírou volných čistých ploch? Ať už je vaše preference jakákoliv, pomůže vám dohledat doplňky a nábytek v podobném stylu.

Interiér si do puntíku můžete naplánovat s novou funkcí Biano Studio. Díky Biano Studiu můžete vytvořit svůj vysněný interiér pomocí 2D koláží, které vám pomohou si lépe představit váš vysněný domov.

Jak kombinovat v interiéru barvy?

S barvami opatrně. Vždy je lepší výrazné barvy zvolit tam, kde jednotlivé produkty můžete snadno nahradit, např. do textilií nebo doplňků. Stěny, koberce a tapety zase patří mezi ty stabilnější plochy. Většina interiéru by tak měla být neutrální a v odstínech, které se dají snadno kombinovat.

To ale neznamená, že přehnaná barevná jednotnost je tím pravým ořechovým. Někdy je třeba interiér trochu “rozbít” a oživit právě výraznějšími doplňky nebo jedním výrazným kouskem nábytku. Ideální bilance jsou 3 barvy v interiéru. Tak dosáhnete skvělého poměru, kdy nebudete mít ani přeplácanou, ani zbytečně unylou místnost.

Biano.cz

Vyvarujte se zbytečných lapačů prachu

Ačkoliv každá návštěva obchodu s nábytkem k tomu může svádět, doplňky a dekorace nakupujte s rozmyslem. Dopředu si ujasněte, co hledáte a co potřebujete. A nenechte se zlákat líbivými regály uprostřed uliček, které vám nabízí doplňky v akci, ale ve finále se stanou jen dalšími lapači prachu na vašich policích.

Je dobré mít dopředu plán na rozvržení jednotlivých doplňků. Tak budete vědět, co hledáte a jaký byste na to měli mít rozpočet. Pokud si nemůžete dovolit koupit všechno najednou, nevadí. Kupujte jednotlivé vybavení postupně. Vždycky se ale držte původního záměru, a nikdy nekupujte levné náhražky jen proto, abyste měli čím vyplnit prostor, pokud by to bylo na úkor kvality a designu.

Biano.cz

Co vám pomůže k ideálnímu interiéru?

  • Mít útulný domov je fajn, zbytečně moc věcí ale může vést k zaplnění prostoru, který tím ztratí vzdušnost.
  • Funkčnost by měla být na prvním místě – nábytek rozmístěte tak, aby byl přístupný, nikomu a ničemu nepřekážel, neomezoval přístup k topení, oknu nebo dveřím.
  • Není třeba mít všude viditelné kabely od elektroniky. Schovat je můžete do boxu na kabely nebo pod lištu.
  • Myslete na pravidlo dvou odstínů: Podlaha by měla být o dva odstíny tmavší nebo naopak světlejší než nábytek.
  • Oživit prostor můžete vhodnými textilními doplňky – kusovými koberci, závěsy, dekoračními polštářky.
  • Vždy myslete na interiér jako na celek. Kupovat jednotlivé kousky jen podle toho, že vás zaujmou v obchodě, nemusí být ve finále výhra a budete je obtížně ladit se zbytkem interiéru. Biano.cz