Zdroj: Depositphotos.com

Zelená karta k povinnému ručení. K čemu slouží a co mít na paměti

Zelená karta je mezinárodní osvědčení o platnosti zákonného pojištění vozidel. Funguje jako univerzální doklad k prokázání platného povinného ručení při silniční kontrole, který dostanete automaticky při sjednání povinného ručení. Přinášíme vám pár užitečných rad, co všechno je třeba mít u zelené karty na paměti, a jak to s ní funguje při sjednání povinného ručení online.

Forma zelené karty se liší dle pojišťovny

„Existují v zásadě dvě možnosti, jak zelená karta funguje. První možnost je, že dostanete dočasnou zelenou kartu s platností maximálně dva měsíce a po zaplacení předepsaného pojistného dostanete trvalou zelenou kartu s platností jeden rok od počátku pojištění. Druhou variantou je, že rovnou dostanete roční zelenou kartu,“ vysvětluje expert na komerční pojištění z online srovnávacího portálu Klik.cz Aleš Rothbarth a pokračuje: „Dejte si však pozor a dbejte na to, že zelená karta platí pouze v případě, že zaplatíte předepsané pojistné ve lhůtě splatnosti. Pokud nejste při rutinní silniční kontrole schopni předložit zelenou kartu jako doklad o zákonném pojištění vozidel, můžete na místě dostat pokutu až do výše tří tisíc korun.“

Jak je to s platností zelené karty v cizině a kdy si požádat o novou

Chystáte-li se do zahraničí, před výjezdem se přesvědčte, že vaše zelená karta platí i v zemi, do které míříte. Zjistíte to na přední straně zelené karty, kde jsou uvedeny zkratky států. Značka země, do které jedete, nesmí být symbolicky přeškrtnuta. Pokud je to váš případ, kontaktuje vaši pojišťovnu a informujte se o tom, jak a kde se platí takzvané hraniční pojištění. Pojišťovnu vždy požádejte o vydání nové zelené karty v případě změny státní poznávací značky. To stejné platí i v případě, kdy změníte adresu bydliště – nechte si vystavit novou zelenou kartu. Údaj na kartě se musí shodovat se skutečností.

Jak je to se zelenou kartou při sjednání povinného ručení online

Povinné ručení, které sjednáte přes internet, je sjednáno v souladu s občanským zákoníkem formou na dálku. To znamená, že smlouvu, kterou obdržíte, nemusíte podepisovat. Akceptujete ji pouze tím, že ji zaplatíte. Musí však být zaplacena ve splatnosti. Pokud nedojde k včasné platbě, smlouva zaniká a je neplatná. To vám do budoucna může způsobit nemalé škody a je velmi důležité na tuto skutečnost pamatovat.

A jak je to se zelenou kartou v případě sjednání pojištění online? „Zelenou kartu zasíláme ihned po sjednání e-mailem a druhý den poštou. Po sjednání zasíláme takzvanou dočasnou zelenou kartu, která typicky platí dva měsíce. Jakmile vámi vybrané povinné ručení zaplatíte, dostanete trvalou zelenou kartu povinného ručení se standardní platností jeden rok. Trvalá zelená karta je zasílána přímo pojišťovnou, od které máte sjednanou vaši pojistku,“ vysvětluje Rothbarth z Klik.cz, kde si můžete nejen vyhledat nejvýhodnější nabídku, ale rovnou ji také sjednat.