Zdroj: depositphotos.com

Jak získat investici bez DPH? Volte zlato v podobě slitků nebo mincí

Přemýšlíte nad investováním, ale nevěříte fondům, nabízeným programům a nechcete se zabývat dlouhým vzděláváním u akcií, ETF a podobně? I v takovém případě můžete jednoduše investovat a rozhodně se nemusí jednat pouze o nákup nemovitosti v hodnotě v řádech miliónů korun. K dispozici je totiž investiční zlato. Jaké výhody přináší, pro koho představuje vhodnou investici a kde nakoupíte zlaté slitky a mince? Tohle všechno najdete v tomto článku.

Investování do zlata je jednoduché a bezpečné

Pokud chcete začít investovat do zlata, stačí ho jenom nakoupit a uložit si ho na vhodné místo. Takto jednoduché to je. Každý snad totiž ví, že zlato má svou jasnou hodnotu ověřenou dlouhou historií. Odolává inflaci a jeho tržní cena víceméně příliš nereaguje na ekonomické krize. Zároveň v průběhu času jeho hodnota mírně, ale i více roste v závislosti na aktuálním zájmu trhu. V zásadě se tak dá říci, že investování do zlata je vhodné pro každého.

Aby bylo investování do zlata opravdu bezpečné, musíte dodržet některé jednoduché zásady. V první řadě si ohlídejte, že zlato kupujete od prověřeného prodejce. Nápovědou může být historie společnosti, ale i přítomnost kamenných prodejen. V případě investičního zlata by měl být samozřejmostí certifikát dokládající ryzost daného vzácného kovu. Při nákupu na internetu si dopředu zjistěte, jestli je doručení diskrétní a řádně pojištěné. Když všechny tyto body budou v pořádku, stačí pouze nakupovat zlato ve formě, jaká se vám zamlouvá.

Daňová úleva při nákupu zlata

V posledních letech bylo v kurzu hlavně stříbro, tak proč se od něj v dnešní době drobní investoři spíše odvrací? Odpověď spočívá v daňové úlevě, která se týká investičního zlata. Když si totiž pořídíte zlatý slitek, nemusí prodejce odvádět 21 procent DPH. Tím pádem je takový nákup o něco levnější a koupíte v zásadě čistou hodnotu tohoto ryzího kovu. To je obrovská výhoda nejenom při porovnání se stříbrem, ale také oproti starožitnostem, obrazům a jiným investičním komoditám. Jestli tedy hledáte skutečně nejvíce výhodnou investici, kde nezaplatíte nic navíc, vyberte si zlato.

Zlaté slitky nebo sběratelské mince

A v jaké podobě si můžete zlato pořídit? Buď klasické zlaté slitky o vybrané hmotnosti a opatřené číslem, nebo jako sběratelské mince s limitovaným počtem konkrétní ražby. Investiční mince mohou být krásným sběratelským artiklem a jejich postupné přikupování se stane nejenom chytrým řešením, ale i zábavou. Oblíbené jsou hlavně ražby podle českých výtvarníků. Určitě si nenechte ujít například svatováclavské dukáty. Ty jsou zvláštní hlavní tím, že jejich velikost, hmotnost a ryzost zlata je inspirována pravidly, která nastavil sám Karel IV. I přes nové datum ražby stále působí zajímavým dojmem. Jejich nákup můžete doplnit některou z dalších limitovaných ražeb vyvedených v originálních provedeních.

Více investiční ráz potom nabídnou zlaté mince Wiener Philharmoniker. Ty je možné zakoupit po jednotlivých kusech, ale i jako balení hned několika kusů.

Nákup přes internet i v kamenné prodejně v Praze a na Moravě

A kde investiční zlato nakoupíte? Na výběr máte v zásadě dvě hlavní možnosti. V první řadě se nabízí nákup v kamenné prodejně. Tu najdete buď v Obecním domě v Praze, nebo na Moravě ve Vsetíně, kam to mají blízko i případní zákazníci ze Slovenska. Pokud si nepotřebujete zlato prohlédnout na živo, nebo už víte, co chcete koupit, nákup rychle zvládnete i přes internet na specializovaném e-shopu zlate-mince.cz. Zde najdete skutečně bohatý sortiment investičního zlata a stříbra v různých podobách.