Zdroj: Orazi s.r.o.

Všechno, co byste měli vědět o LED osvětlení

LED diody jsou jednoduchý vynález s obrovským potenciálem změnit světelný průmysl k lepšímu. V podstatě se jedná o elektroluminiscenční diodu se dvěma elektrodami (anodou a katodou), kterými proudí elektřina. Vyrábí se z polovodivých materiálů, jako jsou křemík a selen.

Jen pro zajímavost. Věděli jste, že existuje podobné zařízení zvané IRED (infračervená dioda)? V okamžiku, kdy takovou diodou prochází elektrický proud, vyzařuje namísto viditelného světla infračervenou energii.

Dlouhá životnost

Snad nejvýznamnější výhodou LED diod ve srovnání s tradičními řešeními osvětlení je dlouhá životnost. Průměrná životnost LED žárovky je 50 000 až 100 000 provozních hodin a více, což je dvakrát až čtyřikrát delší doba než u většiny zářivek, halogenidových, a dokonce i sodíkových světel. Stropní svítidla s touto technologií vám tak vydrží klidně i více než deset let. Životnost oproti průměrné žárovce je až čtyřicetkrát delší.

Energetická účinnost

LED diody mají obecně velmi nízkou spotřebu. Při výběru LED žárovky byste se měli zajímat o světelnou účinnost a lumeny. Uvedené termíny popisují množství světla vyzařovaného na jednotku energie spotřebované žárovkou. Pokud se tedy rozhodnete pro modernizaci osvětlení, dosáhnete o 60 až 75 % lepší celkové energetické účinnosti.

Vyšší bezpečnost

Bezpečnost je pravděpodobně nejčastěji přehlíženou výhodou osvětlení a svítidla LED. Nebezpečím číslo jedna, pokud jde o světla, je vyzařování tepla. LED diody neprodukují téměř žádné přímé světlo, což se o tradičních žárovkách říct nedá, protože ty přeměňují více než 90 % celkové energie na teplo. Znamená to tedy, že pouhých 10 % energie se skutečně používá na světlo, což je extrémně neefektivní.

Flexibilita

Stejně tak vás nadchne flexibilita, neboť LED žárovky se používají nejen pro lampy a lampičky, ale také se dají použít jako pásky.

Okamžité světlo

U zářivek musíte počkat, než se pořádně rozsvítí, ovšem LED nástěnná a stropní svítidla vám poskytnou světlo okamžitě ihned po zapnutí. Zároveň jim nevadí časté vypínání a zapínání, jako je tomu v případě halogenidových výbojek. Při častém spínání nedochází k degradaci zařízení.

Šetří životní prostředí

LED diody nezatěžují životní prostředí, neboť neobsahují rtuť. Zářivky a výbojky totiž rtuť využívají, a proto vyžadují zvláštní zacházení na konci životního cyklu.

Nízké napětí

V mnoha případech LED světla pracují s velice nízkým napětím, tudíž jsou ideální volbou i pro venkovní použití.

Pokud chcete modernizovat osvětlení ve svém rodinném domě, podívejte se na nabídky vyhledávače a srovnávače decorise.cz. Budete spokojení s širokým portfoliem produktů i cenami. Tak neváhejte a investujte do osvětlení, které je úsporné a zároveň i designové.