zámek Litomyšl

zámek Litomyšl Zdroj: Českomoravské pomezí

Pokladnice zážitků – objevte české a polské klenoty!

Otevřete pokladnici zážitků a vydejte se po stopách tajemných příběhů, pověstí i skutečných událostí do Českomoravského pomezí a Svídnicko-javorského knížectví!

Největším klenotem turistické oblasti Českomoravské pomezí je renesanční zámek Litomyšl zapsaný na seznam UNESCO. Víte, že ho nechal vystavět Vratislav z Pernštejna jako dar z lásky ke své manželce Marii Manrique de Lara? Zámek, který zdobí tisíce sgrafitových psaníček, nabízí nově i prohlídky pro děti nebo výhled z věže.

Českomoravské pomezí

hrad Svojanovhrad Svojanov | Českomoravské pomezí

Máte-li raději středověk, vydejte se na tajemný hrad Svojanov. Čeká vás prohlídka hradního paláce, sklepení s mučírnou i výstup na věž. Na Svojanově můžete zůstat přes noc a ověřit si, jestli se legenda o krutém správci Rašínovi na ohnivém býku zakládá na pravdě.

Jako středověcí rytíři si budete připadat i při procházce po mohutných hradbách v Poličce. Opevnění, které doplňuje 19 věží, měří více než 1200 metrů a patří k nejzachovalejším v celé střední Evropě.

Nemusíte až do daleké Francie, abyste si prohlédli Versailles. České Versailles totiž najdete v Nových Hradech. Navštívíte půvabný rokokový zámek, projdete se kvetoucími zahradami i přírodním bludištěm. Pro pány je připraveno muzeum motokol, dámy zaujme galerie anglických klobouků.

zámek Nové Hradyzámek Nové Hrady | Českomoravské pomezí

Za burácením motorů a příběhem designéra Josefa Sodomky se vydejte do Vysokého Mýta. V Muzeu českého karosářství vás nadchnou automobiloví elegáni z období první republiky. Seznámíte se i s jejich výrobou od prvního návrhu až po hotový vůz.

Muzeum karosářstvíMuzeum karosářství | Českomoravské pomezí

Jako učebnice architektury bývá označováno jedno z našich nejdelších náměstí, po kterém se projdete ve Svitavách. V nedalekém muzeu se seznámíte s pračkami a pracími nástroji z dob našich prababiček a ohromí vás zdejší unikát - velký mechanický vyřezávaný betlém.

Jen kousek je to ze Svitav do Moravské Třebové. Tamní zámek je nejen perlou české renesance, ale ukrývá i středověkou mučírnu a alchymistickou laboratoř, kde vás jistě osloví tajemný příběh italského doktora a alchymisty Bonaciny.

zámek Moravská Třebovázámek Moravská Třebová | Českomoravské pomezí

Řada nevšedních zážitků vás čeká také v polském Svídnicko-javorském knížectví. Překvapí vás majestátní dřevěné kostely ve Świdnici a Jaworu, které jsou součástí světového dědictví UNESCO. Do středověku se vrátíte při návštěvě hradu Bolków či městských hradeb ve Świebodzicích. Fanoušky vojenské historie láká Srebrna Góra s největší horskou pevností v Evropě i armádní technikou nabité muzeum ve Witoszóvě Dolnym. Pokud máte rádi vlaky, určitě nemůžete vynechat návštěvu Železničního muzea ve městě Jaworzyna Śląska.

Více se o nejzajímavějších místech i tajemných příbězích obou regionů dozvíte na stránkách Pokladnice zážitků. Nechte se inspirovat i tipy na víkendové pobyty nebo dovolenou. Jeden den vám totiž na prozkoumání všech českých a polských klenotů rozhodně nebude stačit!

www.pokladnicezazitku.cz

Českomoravské pomezí