Stříbrná a zlatá mince American Eagle

Stříbrná a zlatá mince American Eagle Zdroj: SAFE HERITAGE a.s.

Hodnota mincí American Eagle roste. Zájem je nejvyšší za posledních 5 let

Nákup zlatých a stříbrných mincí představuje pro investory atraktivní příležitost jak zhodnotit své finance. Velké poptávce se těší zejména mince American Eagle, jejichž hodnota od roku 2016 rapidně vzrostla a hlásí excelentní prodeje.

Zájem o investiční mince do velké míry podnítila právě koronavirová krize, kvůli které investoři začali hledat bezpečné způsoby zhodnocení. Investice do fyzického kovu v době nízkých úrokových sazeb, expanzivní měnové politiky, enormního růstu zadlužení, kvantitativního uvolňování atd. je tou pravou volbou, což si investoři velice dobře uvědomují a projevuje se to na daném zájmu o mince American Eagle, které mincovna Spojených států razí ve stříbrné i zlaté variantě.

Prodej zlatých amerických mincí vzrostl o více než 170 %

Zájem byl ze strany investorů tak velký, že americká mincovna nestíhala realizovat vzniklé objednávky. Potvrdit to může i investiční analytik a poradce ve společnosti Zlaťáky.cz Ing. Jakub Petruška: „Podle prvních informací to vypadá, že rok 2021 bude opět rekordní a budou znovu přepsány tabulky prodejů. Za leden 2021 činily prodeje 1 Oz (trojských uncí = základní váhová jednotka používaná u drahých kovů, pozn. redakce) zlatých mincí American Eagle 220 500 Oz, což byl meziroční nárůst o cca 290 % (1/2020 – 56 500 Oz) a leden byl nejlepším měsícem od dubna 2013. Rovněž prodeje stříbrných American Eagle nezůstaly v pozadí a za leden 2021 se prodalo 4 775 000 Oz, což představuje meziroční nárůst o 24 % a nejlepší lednový prodej od roku 2017.”  

Americká mincovna rozhodla o novém designu mincí

Mince American Eagle představují jediné investiční mince Spojených států. Začaly se razit za vlády Ronalda Reagana v roce 1986 a do dnešního dne mají ten stejný design. Do něj se promítá zejména americká hrdost v podobě tradičních národních motivů. Po téměř 30 letech ale nastala neočekávaná změna a v roce 2019 se americká mincovna rozhodla opatřit mince novým designem (typ 2).  

Zlatá mince American EagleZlatá mince American Eagle | SAFE HERITAGE a.s.

„Bylo shromážděno 39 návrhů v klasickém i moderním pojetí. Nezávislé komise je posuzovaly z numismatického i uměleckého hlediska a s hlasem ministra financí určily vítěze pro zlatou i stříbrnou variantu mincí,” komentuje proces výběru Ing. Jakub Petruška.  

Vítězné motivy amerických mincí

Lícní strana mince ilustruje tradiční motiv Walking Liberty podle návrhu sochaře Adolfa A. Weinmana. Symbolizuje naději, svobodu a nové zítřky. Pod nápisem IN GOD WE TRUST obsahuje autorské iniciály WA, čímž se liší od typu 1. Rubová strana vznikla podle předlohy umělkyně Emily S. Damstry. Znázorňuje orla bělohlavého, národní symbol USA, který ve svých pařátech drží dubovou ratolest. V původní ražbě orel svíral 13 šípů a olivovou ratolest.

Lícní stranu mince opět zdobí motiv Liberty. Tentokrát ale pochází z dílny autora Augusta Saint-Gaudense a liší se provedením. Lady Liberty na zlaté investiční minci drží pochodeň a v levé ruce olivovou ratolest. Na rubu je naopak znázorněn realistický obraz orla bělohlavého od umělkyně Jennie Norris.  

Americké mince čeká zářná budoucnost

Podle odhadů expertů bude poptávka po amerických mincích růst i v roce 2021. Jak naznačuje Ing. Jakub Petruška ze společnosti Zlaťáky.cz: „Za první čtvrtletí roku 2021 se prodalo 13 000 000 Oz stříbrných mincí American Eagle (za celý rok 2019 – cca 15 mil., 2020 - cca 30 mil.), u zlata činily prodeje cca 400 000 Oz. Tato data za první čtvrtletí naznačují velice slibný rok.“