Zdroj: Jana Rustmeier, Pexels

Šetříme energiemi: Snižte výdaje za plyn s našimi 6 tipy

Kdo šetří, má za tři! Zkuste našich 6 tipů, snižte spotřebu plynu při vytápění a ušetřete i tisíce korun ročně. Vyměňte starý kotel za nejefektivnější, kondenzační typ, regulujte teplo v místnostech a využijte energii na maximum.

7 tipů pro snížení výdajů za vytápění

Cena plynu sice během koronakrize klesla, do budoucna se však počítá s jejím opětovným nárůstem. Proto byste si již nyní měli osvojit několik triků, které vám pomohou snížit výdaje na energie.

1. Porovnejte ceny plynu od více dodavatelů. Možná platíte zbytečně moc – zkontrolujte nabídku ostatních dodavatelů pomocí internetového srovnávače. Rychle tak najdete nejvýhodnějšího dodavatele, můžete si přečíst jeho smluvní podmínky a při rozhodování vám pomůže i hodnocení ostatních zákazníků.

2. Vytápějte na adekvátní teplotu. V obytných místnostech by mělo být ideálně 20 °C, každý stupeň nad tuto hodnotu představuje průměrné navýšení nákladů o 6 %. Pokud jste tedy zvyklí topit na 24 °C, zaplatíte téměř o čtvrtinu více.

Na kolik vytápět jednotlivé místnosti? Obývací a dětský pokoj na 20 °C, v kuchyni a ložnici stačí 18 °C, v koupelně 22–24 °C a na chodbách klidně jen 15 °C. Jestliže na víkend či delší čas odjíždíte, temperujte domácnost na cca 16 °C – prudké snížení a zvýšení teploty „sežere“ mnohem více energie než temperování.

3. Když odcházíte z domova nebo jdete spát, snižte teplotu v místnostech. V neobývaných místnostech ztlumte kohoutky topení a nastavte teplotu o několik stupňů nižší. Regulací teploty o 4–5 °C můžete ušetřit i 30 % výdajů za energii.

4. Naučte se doma v zimě chodit v teplejším oblečení, chladnější prostředí je lepší pro vaši imunitu i peněženku.

5. Větrejte několikrát denně okny dokořán – intenzivní několikaminutové větrání zajistí výměnu vzduchu v místnosti, ale neochladí stěny. Přes ventilačku vzduch proudí mnohem pomaleji a z pokoje přitom zbytečně utíká teplo.

6. Pokud to myslíte s úsporou energie opravdu vážně, zainvestujte do nového kondenzačního kotle, který energii využívá nejefektivněji, do nových oken a dveří a do tepelné izolace nemovitosti. Stavebními úpravami lze ušetřit i 60 % z nákladů na vytápění.