Zdroj: Kateřina Svobodová

Kam za hudbou a zábavou? Vyrazte na festival Artu Kus do Bojiště v Trutnově

Třetí ročník nového festivalu na trutnovském Bojišti opět představí známá česká jména i zahraniční hosty. Na festivalu, který se uskuteční od 19. do 22. srpna 2021 vystoupí například australský nezávislý hudebník Dub FX a srbský ansámbl Boban Marković Orchestra.

Po loňském ročníku, který probíhal za přísných pandemických omezení, se tak Artu Kus letos opět trochu rozroste. Nedílnou součástí festivalu jsou kromě hudby opět i art instalace, projekce světelné show,  divadelní představení, slam poetry, výstavy, performance nebo umělecké workshopy.

Hlavním tahákem letošního Artu Kusu je slavný Australan Dub FX s kapelou. Původně pouliční perfomer, kombinující ve svých skladbách dub, drum and bass, hip hop, reggae a mnoho dalších prvků, na svých cestách objel přes 40 různých zemí, prodal na čtvrt miliónů nosičů a nasbíral zástupy fanoušků. Hostily ho ty nejznámější současné festivaly: kalifornská Coachella, Sziget nebo Glastonbury. Na trutnovském festivalu měl Dub FX vystoupit už vloni, po vypuknutí pandemie však svou evropskou tour zrušil – letošní páteční show je tak vítaným odškodným pro všechny fanoušky.

Petr Marek

Sobotním headlinerem je potom proslulé balkánské uskupení Boban Marković Orchestra, které roztančí celý amfiteátr.

Dalšími známými jmény hudebního programu, na které třetí Artu Kus láká, jsou například Buty, Mňága a Žďorp, Vltava, MYDY, MC Gey, Ventolin nebo Hentai Corporation. Kromě starých známých jmen sází ale i na nové a neokoukané objevy české scény: za všechny třeba zpěvák a raper 7krát3 s live bandem, nominovaný na cenu Anděl za nejlepší videoklip, nebo Mutanti hledaj východisko feat. Tygroo – projekt studentů DAMU Jana Vejražky a Jiřího Konvalinky, kteří vystoupí s bandem a dechovou sekcí.

Zcela rovnoprávnou součást programu pak už tradičně tvoří vybraná divadelní představení a performance, která budou k vidění na experimental stage, uvnitř železobetonové industriální budovy. Těšit se můžete na Divadlo Krychličky nebo Geisslers Company, arménského pohybového mága a mima Armana Kupelyana, španělské seskupení The Backyard Collective, bloky slam poetry, nebo přednášky a workshopy všeho druhu. I zde se objeví významné postavy české kulturní scény – akademický malíř, ilustrátor a tvůrce komiksů Jiří Grus, fotograf Bohdan Holomíček, slamer a wikipedista Anatol Svahilec nebo autor pohádek, malíř, hudebník, divadelník a všeumělec Petr Nikl a další.

Petr Marek

To vše navíc v přírodním areálu, jaký Artu Kusu může většina festivalů jen závidět – s výjimkou amfiteátru je většina pozemku ukryta ve stínu vzrostlých zelených stromů. Artu Kus není velký festival plný zahraničních hvězd– a zatím ani ambice konkurovat tuzemským velikánům nemá. Je to ale festival nezvykle všestranný, myšlenkově otevřený, a především lidsky vstřícný, na němž si dokáže dokonce i introvert příjemně odpočinout, pobavit se a načerpat inspiraci i sílu. A ještě si u toho vyrobit triko, šperk nebo boty.

Petr Marek