Řekni mi pohádku. Chlapec a chytrý reproduktor Nest Mini od Googlu

Řekni mi pohádku. Chlapec a chytrý reproduktor Nest Mini od Googlu Zdroj: Profimedia

Echo dot od Amazonu. Bydlí v něm virtuální asistentka Alexa.
V HomePod mini od Applu žije Siri
HomePod má poměrně jednoduchý design, aby nerušil žádný interiér.
Siri je i v každém iPhonu. Naneštěstí nebo naštěstí zatím neumí česky.
Virtuální asistentky Siri nebo Alexa se stávají kamarádkami dětí. Mrkněte, jak to občas vypadá.
5
Fotogalerie

Děti mají nové kamarádky. Virtuální asistentky Siri a Alexu

„Je to trochu divné,“ svěřila se nedávno výzkumníkům z Carnegie-Mellonovy Univerzity podle listu Wall Street Journal jedna americká matka. „Vlastně je to děsivé. Moje dcera se přátelí s věžičkou, která sedí na mém stole,“ dodala. Věžičkou myslela Echo Dot, reproduktor s virtuální asistentkou Alexou od společnosti Amazon, s jejíž pomocí můžete ovládat svou domácnost. A která se, podobně jako konkurenční Siri nebo Google Asistent stává stále častěji kamarádem amerických a britských dětí. 

Všechny nejvýznamnější technologické firmy dnes nabízejí svého hlasového virtuálního asistenta doplněného o reproduktor. U Amazonu je to Echo Dot s Alexou, v případě Applu HomePod se Siri; Google zase nabízí Google Home s Google asistentem. Umělá inteligence reagující na hlasové povely spustí oblíbenou písničku nebo za vás sjedná schůzku. To se náramně hodí. Trochu sporné je, že úplně netušíme, jak ovlivňují virtuální asistenti svět dětí. 

Bojíte se domácího asistenta? Pořiďte si tablet. 10 důvodů, proč je to dobrý pomocník >>>

Vztah chytrého reproduktoru a malého dítěte podle výpovědí amerických rodičů přináší spoustu úsměvných, ale také znepokojivých momentů. List The Wall Street Journal zmiňuje zkušenost jedné matky, jejíž předškolní dítě se naučilo rozkazovat Alexe tak, aby přeskakovala oblíbené písničky rodičů. To je ta úsměvná část. Dítě navíc trvalo na tom, že chytrému reproduktoru dokáže porozumět lépe než ostatní členové rodiny.

Podle výzkumu společnosti SuperAwsome, která produkuje technologie zohledňující zranitelnost dat dětí na internetu, přitom mělo už v roce 2018 až 91 % amerických dětí mezi 4. a 11. rokem přístup k hlasovému asistentovi (počítají se i aplikace zabudované přímo v chytrých telefonech). 26 % z dětí se pak zaobíralo mezi 2 a 4 hodinami denně přímo chytrým reproduktorem.

Mluví to, je to bytost

Jak uvádějí vědkyně Stefania Drugaová a Randi Williamsová v článku z roku 2017, malé děti si k hlasovým asistentům vytvářejí vztahy stejným způsobem, jako to dělají v případě lidí, a navíc nad podobnými roboty přemýšlejí úplně jiným způsobem než nad běžnými počítači. Děti vnímají asistenty jako bytosti, které jednají s nějakým záměrem a emocemi a upínají se na ně jak z pohledu sociálního, tak psychologického. Daného výzkumu se zúčastnilo celkem 26 dětí ve věku mezi 3 až 10 lety, přičemž je při vyhodnocování výsledků autoři rozdělili na mladší a starší věkovou skupinu. Děti v menších skupinkách postupně komunikovaly s různými typy virtuálních asistentů – vyzkoušely Alexu, Google Home, robota Cozmo a chatbota Julii.

Mimo jiné se ukázalo, že asistenty vnímají jako inteligentní bytosti, v mnoha případech je dokonce považovaly za chytřejší než sebe samotné. Velkou roli hrálo také to, jestli je přístroj mobilní a má nějaké humanoidní znaky – děti si třeba pochvalovaly, že Cozmo hýbe očima jako člověk a může se pohybovat, zatímco třeba Alexa je jenom podivný válec. 

Video placeholde
Virtuální asistentky Siri nebo Alexa se stávají kamarádkami dětí. Mrkněte, jak to občas vypadá. • YouTube@LightWorkers

Přístup dětí k technologiím jako rovnocenným protějškům se v této studii projevil také dalšími způsoby. Když například jejich příkazům roboti nerozuměli, děti často zkoušely různé postupy, jaké v podobných situacích pomáhají při komunikaci s lidmi – dělaly delší pauzy mezi slovy nebo mluvily více nahlas.

Kouzelné slovíčko…?

Podle zkušeností některých amerických rodičů si jejich děti kvůli komunikaci s virtuálními asistenty, kteří jsou v pozici „sluhy“ přijímajícího rozkazy, osvojily panovačnost. Otázkou je, jestli si pak uvědomují, že je rozdíl mezi komandováním reproduktoru na stole a rozkazováním členům rodiny nebo kamarádům. Špatný vliv na výchovu dětí se rozhodl Amazon řešit už v roce 2018 a vydal dětskou edici chytrého reproduktoru Echo Dot, který obsahuje funkci, kdy za použití slova „prosím“ robot dítě pochválí.

Někdy se z robotů v očích dětí stávají dokonce nejlepší kamarádi a se svými potížemi se jim svěřují raději než rodičům. Nemusí se totiž bát, že je stroje budou soudit. Vzniká tak ale riziko, že se jim správně nerozvinou sociální schopnosti. Například nebudou umět řešit složitější problémy s jinými lidmi. Navíc si zvyknou, že na každou otázku dostanou snadno odpověď, a klesá tak jejich motivace naučit se používat i jiné informační zdroje. 

A pak je tu ochrana osobních údajů a soukromí. Pracovníci call center Applu nebo Amazonu mají za úkol kontrolovat některé nahrávky vytvořené ze vstupů Siri nebo Alexy, aby mohly být jejich služby vylepšovány a zpřesňovány. Skrze hlasové asistenty se však od dětí mnohdy dozvídají jejich adresy, telefonní čísla nebo jiné choulostivé údaje. 

Nechci být Alexa!

Případ z posledních dní ukazuje, že problematické může být také slovo, kterým se asistent aktivuje a plní pak příkazy. Podle BBC chodí do Amazonu výzvy od rodičů dětí se jménem Alexa, aby svému robotovi dali jiné, nejlépe nehumánní jméno. Důvod je prostý, jejich dcery se stávají terčem opakovaných vtipů. Někdo vykřikne jejich jméno a přidá příkaz. Překvapivě se takových vtipů děti dočkají nejen od vrstevníků, ale i od dospělých. Pro některé rodiče a děti to bylo natolik nepříjemné, že se rozhodli dcery oficiálně přejmenovat. V menší míře se to týká i Siri od Applu. V severní Evropě jde totiž o zkratku jména Sigrid. 

Fenomén hlasových asistentů v domácnostech s dětmi nejde hodnotit černobíle. Dokud nebudou umět česky, zdá se, že se nás tenhle problém ve větší míře netýká. Máme tak alespoň čas rozhodnout se, jak budeme ve svých rodinách postupovat. Ale pozor, moc času už nezbývá. Společnost Seznam oznámila, že vyvíjí vlastního hlasového asistenta, který umí česky. Žádná z globálních technologických firem totiž zatím nevyvinula propracovanou mutaci v češtině. „Seznamácký“ asistent se nazývá jednoduše Seznam. Prozatím je venku veřejná betaverze, a to jenom pro zařízení s konkrétní verzí operačního systému Android. Zatím.