Zdroj: PRO SECURITY SE

Bezpečnostní služby: jak poznat kvalitní agentury?

Podle Maslowa je pocit bezpečí a jistoty druhou základní potřebou každého jedince, kterou řeší soukromé bezpečnostní služby a produkty. Vzhledem k rizikům je minimálně zabezpečovací systém naprostý základ. Bezpečnostní služby poskytuje v ČR přes 6000 subjektů. Podle čeho vybírat?

Využít raději velké soukromé bezpečnostní služby, nebo drobné živnostníky?  

Výhodou velké bezpečnostní služby je, že má zkušenosti s každým typem objektu, služby i technologie a dokáže vše integrovat ve funkční celek s ohledem na potřeby a rozpočet jak malého, tak velkého klienta. Velká bezpečnostní služba zajistí nejen kvalitní zabezpečení rodinného domu i auta s připojením na PCO, ale i fyzickou ostrahu a high-tech řešení rozsáhlého areálu společnosti s napojením na docházkové systémy a vzdálené dohledové centrum. Skutečně komplexní portfolio, by mělo zahrnovat i nabídku facility managementu s úklidem a údržbou.

Protože bezpečnostní firmy s komplexním záběrem mají z jednoho zákazníka v průměru vždy větší „kšeft“, nabízí větší slevy. Dávno tedy neplatí, že firma je vždy dražší než živnostník. Nevýhoda drobných živnostníků je, že nemáte jistotu servisu, když se něco pokazí a že se zaměří většinou pouze na jednu technologii od jednoho výrobce. Důvodem je především maximalizace marže díky slevám za objem odebraného zboží.

Vyplatí se soukromníkům řešit zabezpečovací systémy svépomocí nebo s firmou? 

V ČR nejrozšířenější a přitom kvalitní zabezpečovací systémy Jablotron si soukromník nekoupí, protože se prodávají pouze montážním firmám. Výrobce totiž chce garantovat funkčnost svých výrobků a ví, že laik bez zkušeností to nezvládne. Takový zabezpečovací systém nebude fungovat správně, nebo bude otravovat falešnými poplachy. Odborně nainstalovaný zabezpečovací systém EZS dává pocit jistoty, že vaše rodina, majetek, nebo zaměstnanci jsou v bezpečí a nebude rušit ani vás, ani sousedy.

Od koho bezpečnostní služby nakoupit jako firma? Pozor na znalost technologií, reference, i příliš nízké ceny!  

Pokud vaše firma chce nakoupit opravdu kvalitní bezpečnostní služby, zaměřte se ve výběrovém řízení na komplexní nabídku služeb, moderní technologické zázemí (dobrým ukazatelem je vlastní PCO - Pult centralizované ochrany, certifikace prokazující know-how (ideálně české i zahraniční) a odborné oborové kvalifikace jak manažerů, tak i bezpečnostních pracovníků. Ty nejlepší agentury poznáte také podle toho, že investují do vývoje vlastních technologií, který bývá finančně i technicky náročný a tudíž napovídá, že firma má silné know-how i zázemí.

Kvalitní know-how firmy poznáte i podle toho, že vám bezpečnostní firma navrhne a nacení více způsobů řešení vašeho zadání a doporučí funkční úpravy, které umí zdůvodnit zkušeností z provozu u jiného zákazníka s obdobnými potřebami. Referenční zakázky svědčí o úrovni služeb a dobrém nastavení kontroly kvality. Ideální je, pokud má firma ještě přesah do zahraničí, ještě lépe směrem na západ, tam je totiž standard vyšší.

Nově vznikající společnosti lákají na nízkou cenu služeb i technologií, ale jejich návrhy mají často bílá místa, nebo se jedná jen o sliby s cílem zakázku nejdříve „urvat cenou a potom to nějak zvládnout“. Obzvláště pokud kupujete službu, kde lidská práce je zdaleka největším nákladem (např. fyzickou ostrahu), potom pamatujte, že kvalita je vždy přímo úměrná ceně.

Nakupujete bezpečnostní služby fyzické ostrahy? Základem je kvalifikace

Pokud je předmětem nákupu fyzická ostraha objektů a chcete kvalitu, zaměřte se na kvalifikaci. Podle českého zákona musí každý strážný splňovat minimální profesní kvalifikaci „68-008-E strážný“ na úrovni 2 dle EQF (Evropský kvalifikační rámec), která je bohužel 99 %, případů jedinou kvalifikací jak strážných, tak i jejich manažerů. Při výběru fyzické ostrahu objektů by měla být rozhodujícím kritériem právě kvalifikace pracovníků.

Michal Rudiš, strategický ředitel v PRO SECURITY říká: „Při plnění zakázek v Německu jsme si uvědomili, že nároky na pracovníky ostrahy v ČR a na západě se nedají srovnávat. Zákonem ČR vyžadovaná minimální kvalifikace „strážný“, zkrátka není pro kvalitní službu dostačující. Proto školíme strážné na úroveň 4 a manažery na úroveň 7 a tím posouváme českou laťku komerční bezpečnosti o něco blíže té evropské“.