Metoda 4-7-8 vás pošle rychle do peří

Metoda 4-7-8 vás pošle rychle do peří Zdroj: istock.com

Nejpřínosnější je spát 6 až 8 hodin v kuse
Usínání v horku není nic jednoduchého. To se ale může odteď změnit.
Andrew Weil, odborník na zdravý spánek
3
Fotogalerie

Dejte sbohem nesmrtelné tetě – insomnii. Díky speciální dýchací technice usnete do minuty!

Převalování se v posteli, obracení polštáře ze strany na stranu, hledání ideální polohy, zírání do stropu, počítání oveček, teplé mléko, marihuana, prášky na spaní, frustrace, hysterie, svítání... Znáte? Je na čase vyzkoušet experiment s vlastním dechem. 

Kdo nezažil, těžko se vcítí do pocitů k smrti unaveného člověka, který ne a ne usnout. Někdy stačí mít druhý den ráno důležitou schůzku, v hlavě se rozjede kolotoč myšlenek a člověk se se spánkem může rovnou rozloučit. Namísto odpočinku přijde nekonečně dlouhá noc plná zmaru a hysterické kontrolování času na mobilu – kolik že ještě zbývá, jestli se vůbec vyplatí usnout. Vždycky se vyplatí!

Doktor Andrew Weil z Harvardu, autor knihy Zdravý spánek, tvrdí, že to navíc vůbec není těžké. Jeho speciální technika nazvaná 4-7-8 má harmonizovat centrální nervový systém, zklidnit mysl a navodit spánek do pouhých 60 vteřin. 

Za pokus to stojí!

Až to na vás opět (ne)přijde, vyzkoušejte jeho metodu. 

Zavřete ústa, začněte se nadechovat nosem a počítejte v duchu do čtyř. Nevydechujte a se zadrženým dechem počítejte do sedmi. Poté pomalu vydechujte ústy a počítejte přitom do osmi. Během výdechu vydávejte zvuk „whoooosh“. Špička jazyka by měla zůstat při nádechu i výdechu ve stejné poloze. 

Znovu se nadechněte a celý cyklus opakujte třikrát po sobě. Ve výsledku je jedno, jestli si délku nádechů a výdechů upravíte, ale musí platit pravidlo, že výdech je dvakrát delší než nádech. 

Vědomá regulace dechu

Podobné dechové techniky praktikují například jogíni, protože větší množství kyslíku v těle má relaxační účinky na parasympatickou nervovou soustavu. Cvičení lze tedy využít nejen pro navození spánku, ale pro celkové zklidnění a harmonizaci v období stresu. 

Jde to i bez drog

Doktor Weil přirovnal svou techniku k „přirozenému trankvilizéru pro nervový systém.“

„Na rozdíl od uklidňujících léků, které vyvolávají závislost a přitom mají jen dočasný účinek, je toto cvičení zprvu jemné a nenápadné. Čím lépe zvládáte techniku, tím je účinnější. Takže postupné dopady na kvalitu spánku jsou naopak silnější, bez jakýchkoliv vedlejších účinků,“ uvedl. 

Dechová cvičení pak doporučuje i dlouhodobě a kdykoliv během dne. „Když se naučíte pracovat se svým dechem, máte vyhráno. Můžete si pomoci od většiny problémů souvisejících se stresem, od záchvatů paniky až po poruchy trávení,“ uzavírá.

Všeho moc škodí

Nedávná studie Evropské kardiologické společnosti zdůrazňuje důležitost spánkového režimu. Výzkum zjistil, že pro naše srdce je nejpřínosnější spát v kuse šest až osm hodin. Respektive že lidé, kteří spí méně než šest hodin nebo více než osm, jsou vystaveni většímu riziku rozvoje ischemické choroby srdeční nebo cévní mozkové příhody. U těch, kteří nemají dostatek spánku, je riziko o 11 procent vyšší a u těch, kteří se přespávají, je riziko dokonce o 33 procent vyšší. Takže předtím, než se vám podaří upadnout do sladkého limbu, nezapomeňte si nařídit budík.