Hrošík liberijský. Táta Nizozemec, máma Nizozemka, ale je to Čech

Hrošík liberijský. Táta Nizozemec, máma Nizozemka, ale je to Čech Zdroj: ČTK/Taneček David

Pat a Mat se v Nizozemsku jmenují Buurman a Buurman. Ale hláška „A je to!" zůstala v češtině
Populární nizozemská reality show Wie is de Mol, tedy „Kdo je krysa?”, se loni natáčel u nás.
Nizozemské pole tulipánů. Kdy by země tulipánů, byla bez nás?
Pat a Mat je Nizozemsku Buurman a Buurman.
„Poslední útulek" Jana Amose Komenského v nizozemském Naardenu
5
Fotogalerie

Nizozemci nám rozmnožují hrošíky, my jim bouráme mosty a čůráme na domy. 15 faktů před osmifinále

Jdeme se na kopačky a míče utkat s Nizozemskem a bude to v podstatě o všechno. Buď slavně zvítězíme, nebo nedejbože prohrajeme, Česko vypadne ze šampionátu a bude chvíli klid. Ještě než se ale pustíte do agresivního fandění a nenávidění protivníka, uvědomte si, že Nizozemci toho s námi mají mnoho společného.

  1. Tak zaprvé, Holandsko a Nizozemsko není to samé. Je to jako kdybyste říkal Moravákovi, že je z Čech. A k většinové populaci jsou s tím Holanďani i Moraváci úplně stejně otravní. Nizozemsko je tvořeno dvanácti provinciemi a jenom dvě z nich jsou Holandsko. Konkrétně Severní a Jižní Holandsko. 
  2. Obě země mají poměrně kladný vztah ke kouření marihuany, ale máme k nim rozdílný přístup. Vzhledem k tomu, že tady je tráva nelegální, snažíme se ji tradičně nabrat do plic co možná nejvíce a na co možná nejdéle. Proto říkají přímořští Nizozemci suchozemským Čechům „potápěči”. 
  3. Co hůř, máme nezdravou lásku i k horším drogám. V roce 2018 rozbila holandská policie místní gang, který vyráběl pervitin za účelem (pozor!) EXPORTU DO ČESKÉ REPUBLIKY! To je samozřejmě naprosto trestuhodné. Toho bohdá nebude, aby se do Česka muselo nějaké piko dovážet!
  4. Vztah k narkotikům ale i leccos vysvětluje. Oba národy totiž naprosto zbožňují Pata a Mata, v tamní verzi Buurman en Buurman. Dokonce se u nich naši večerníčkoví nešikové dostali na divadelní prkna jako muzikál. Ano, v Nizozemsku oba mluví. Stali se národní senzací a písničku s refrénem „Ájeto! Ájeto!” zná v Nizozemsku leckdo. Ale málokdo ví, co to znamená. Tady si můžete poslechnout, jak tam ta hláška zní: 
    Video placeholde
    Pat a Mat se v Nizozemsku jmenují Buurman a Buurman. Ale hláška „A je to!" zůstala v češtině • YouTube@BuurmanEnBuurman
  5. Drogy nejsou jediný nizozemský export. Dalším je třeba sperma tlustokožců a díky tomu se u nás ve Dvoře Králové narodili nedávno malí vzácní hrošíci liberijští. Otec se k nám nastěhoval loni z Rotterdamu. Jmenuje se Wamburuhtuh, ale místní mu říkají Valda. Z Nizozemska je ostatně i maminka jednoho z novorozenců.
  6. Spojuje nás taky dávná historie. Tulipán se dostal do Holandska přes habsburskou monarchii a zahrady Pražského hradu. A proto má taky tenhle debilní název – Nizozemci prostě dali kytce jméno podle toho, jak jsme jí říkali u nás. A my jsme jí říkali podle toho, co nosili Turci na hlavě - “Tulibány”. 
  7. Jeden holandský námořník podle historiků bojoval při Pražském povstání. A teď pozor… dokonce na naší straně! 
  8. Pak je tu nizozemské městečko Naarden, kam tehdy utekl Komenský a kde má hrob… protože Češi mají tendenci vyhánět své nejlepší lidi do exilů. Pardon – Češi i Moraváci. 
  9. Naarden je mimochodem vyobrazen na naší dvoustovce a od dvacátého století tam na střídačku vlastníme a nevlastníme kus území, který je s Komenským spjatý. 
  10. Naopak Nizozemci rádi jezdí do Česka, a to jen ze samých ušlechtilých důvodů. Tak zaprvé sem schovávají mrtvoly. V roce 2015 byla policií zadržena sedmapadesátiletá Nizozemka, která zabila svou matku a její tělo odjela vyhodit do lesů v České republice. Zřejmě máme na hranicích nápis SKLAD MRTVÝCH HOLANĎANEK. 
  11. Během léta 2020 tady zase Holanďani natáčeli reality show „Kdo je krysa?” akčeské díly lámaly v Nizozemsku rekordy sledovanosti. Hledat mezi sebou sabotéra na zámku Lednice je asi pro západní Evropu velká legranda. Tady se můžete podívat na video s lidmi, kteří něco řeší chrochtavou jakoněmčinou v kulisách Mikulova, Lednicko-valtického areálu a zámku Jaroslavice: 
    Video placeholde
    Populární nizozemská reality show Wie is de Mol, tedy „Kdo je krysa?”, se loni natáčel u nás. • YouTube@WIDM English Subs
  12. Co ale není legranda, je to, že Nizozemsko schovávalo pro nácky ukradené československé zlato. Téměř šest milionů liber. A schovávali ho až do roku 2013.
  13. Za to se jim pomstil občan České republiky v roce 2008 tím, že v Haagu pochcal vchodové dveře od baráku, takže byl těmi fašisty zadržen a deportován zpět k nám.
  14. Jiný český hrdina to zase (a je to jen měsíc zpátky) napral s cisternovou lodí do důležitého mostu v holandském Groningenu. Nikomu se nic nestalo, ale škody jsou astronomické. A dobře jim tak.
  15. Úplně největší škodu jsme ale Nizozemcům napáchali, když jsme nechali Heineken, aby koupil spolek pivovarů Drinks Union, mezi nimiž je i Březňák nebo Zlatopramen. A podle tiskovky to tenkrát Heineken koupil v domnění, že jde o pivo. Hihihi.