Zdroj: eFitness

Freestyle koloběžky vystřídaly skateboardy

Před pár desítkami let bylo mezi dospívajícími „IN“ prohánět se na skateboardu. Pak skateboardy nahradily delší longobardy a menší pennyboardy. Dnes jsou tyto desky na kolečkách postupně na ústupu. Ve skateparcích čím dál častěji uvidíte děti a dospívající s koloběžkami.

Jízda na freestyle koloběžce je svým způsobem extrémní sport, který má společné prvky s BMX a skateboardingem. Tento sport byl oficiálně založen v roce 1999 a od roku 2011 se v něm dokonce pořádají celosvětové soutěže organizované Mezinárodní koloběžkovou asociací (International Scooter Association).

Freestyle koloběžky jsou však nejen sportem, ale i zábavou, a to zejména pro mladé. Jak se vlastně liší od jiných koloběžek?

Není koloběžka jako koloběžka

Koloběžky jsou nyní obecně populárním dopravním prostředkem. Ve městech často uvidíte elektrokoloběžky. Česká města brázdí zejména zelené koloběžky americké firmy Lime, spousta lidí si také pořídila koloběžku vlastní. Jde o skvělou příležitost, jak se vyhnout dopravním zácpám, strávit více času na čerstvém vzduchu, a přitom se při cestě do práce příliš nezapotit.

Freestyle koloběžky jsou ale něco jiného. Rozhodně nemají elektrický pohon, musí být velmi pevné a lehké, nejsou skládací. Skládací koloběžky nejsou určené pro provádění triků, pravděpodobně by se rozbily při prvním skoku.

Freestyle koloběžky jako cenově dostupná zábava

Pro triky ve skateparku je tedy rozhodně nutné vybírat přímo v kategorii freestyle koloběžek. Kolik taková koloběžka s malými kolečky a odlehčeným hliníkovým rámem stojí? Ceny u známého prodejce eFitness se pohybují zhruba od tisíce do dvou tisíc korun, základní modely pro začátečníky se dají pořídit i pod tisícovku. Každopádně je vždy nutné orientovat se podle nosnosti a výšky. Po postavu o výšce 160-170 cm je vhodná koloběžka s výškou 100-105 cm.

Spousta mladých bohužel zapomíná, že součástí výbavy pro freestyle jízdu na koloběžkách by měly být i helma a chrániče. Pokud tedy doma máte teenagera, který propadl freestyle koloběžkám, nezapomeňte mu to připomenout.