Ilustrační obrázek

Ilustrační obrázek Zdroj: Shutterstock

Fejkové účty na sociálních sítích ukazují sílu. Čínským uživatelům zvyšují dosah

Jak získat dosah na sociálních sítích? Příslušné algoritmy obvykle propagují především příspěvky, na které ostatní uživatelé ve větší míře reagují. Nová studie ukazuje, že Komunistická strana Číny si je této skutečnosti dobře vědoma a umí ji využívat. Fejkové profily desítkami tisíc reakcí získávají prostor stovkám diplomatů a státním médiím. 

Vědci z Oxfordské univerzity ve spolupráci s odborníky agentury AP sedm měsíců (od června 2020) pozorovali a analyzovali každý facebookový příspěvek a každý tweet profilů všech 270 diplomatů Čínské lidové republiky a desíti největších státních médií. Především na Twitteru odhalili armádu „fejkových“ uživatelů, které po desetitisících retweetovaly pročínskou agendu.

Jako příklad agentura AP uvádí bývalého dlouholetého čínského diplomata ve Velké Británii jménem Liu Xiaoming. Na Twitteru se může pochlubit relativně silnou základnou sledujících čítající 120 tisíc uživatelů a jeho příspěvky od června minulého roku do letošního února dočkaly 43 tisíc retweetů. Taková čísla by skoro naznačovala obratné zacházení se sociálními sítěmi. Jenže více než polovina z nich měla přijít od profilů, které Twitter postupně zabanoval za porušování podmínek platformy. Výzkumníci dokonce vytvořili graf, který vyobrazuje podíl retweetů jednotlivých diplomatů později zrušenými účty.

Potenciální dosah získaný využitím „fejkových“ účtů se podle AP může pohybovat v milionech uživatelů. Kromě zásahu širokého publika může hromadná interakce s příspěvkem na sociálních sítích vytvářet i falešný pocit masové podpory. Čínskou agendu navíc stejným způsobem propagovaly i profily, které se navenek vydávaly za britské občany. I ty však Twitter později zabanoval.

Vedení Twitteru o suspendovaných účtech nepodalo žádné bližší informace. Zkoumá prý ale, zda by mohly být napojené na vládu. „Pokud budeme mít jasný důkaz o činnosti napojené na stát, prioritou bude prosadit naše pravidla a odstranit profily, které se v podobných aktivitách angažují,“ uvedl mluvčí Twitteru v prohlášení. „Neexistuje žádná zavádějící propaganda, ani neprobíhá snaha ovlivnit veřejné mínění,“ zaznělo od čínského Ministerstva zahraničních věcí.

Ruští trollové

Web Toward Data Science v roce 2018 zveřejnil studii zabývající se ruskými „fejkovými“ účty na sociálních sítích. Mimo jiné zde popisuje i výše zmíněný fenomén, kdy se falešný uživatel maskuje jako běžný občan určitého státu. Konkrétně takzvaní ruští trollové poměrně často vystupují jako běžní Američané. Dále se také skrývají pod názvy lokálních médií z metropolitních oblastí nebo používají mezinárodní jména.

Video placeholde
Jak vznikalo fake video z pádu Miloše Zemana v Budapešti • Archiv