Bill a Melinda Gatesovi obdrželi v roce 2016 za svou charitativní práci medaili od prezidenta Obamy

Bill a Melinda Gatesovi obdrželi v roce 2016 za svou charitativní práci medaili od prezidenta Obamy Zdroj: Frederic Stevens / Getty Images

Svatební momentka z 1. ledna 1994
Na návštěvě u britské královny Alžběty II.
Už na střední škole věděl, čím bude
Rodinné foto à la Alles Gute
Každé interview Billa Gatese má důležité sdělení
6
Fotogalerie

Bill a Melinda Gatesovi se po 27 letech rozcházejí. Už spolu nedokážeme růst, zdůvodnili své rozhodnutí

Od začátku pandemie jsou filantropové Bill a Melinda Gatesovi víc vidět a slyšet. Loni v srpnu zveřejnil týdeník The Economist Gatesovu – zatím velmi přesnou – projekci budoucího vývoje koronaviru v souvislosti s globální vakcinací. Hned poté se zrodil dezinformační nesmysl, že chce zakladatel Microsoftu vakcínou očipovat svět, hlavně voliče Donalda Trumpa. Zcela věrohodná zpráva ale překvapila před pár dny, když Melinda Gatesová podala ve washingtonském King County po 27 letech žádost o rozvod.

Bill Gates, apoštol nového věku, zestárl. Pryč je jeho ještě dlouho po třicítce mladistvý vzhled. Už dávno nedostává pokuty za rychlou jízdu autem, už mu nestačí jen pár minut spánku na pracovním stole. Ani nemlsá rozpustný prášek na výrobu limonád přímo z dlaně, aby kvůli jídlu nemusel přerušovat práci.

Má toho za sebou hodně: namátkou obvinění, že jeho firma Microsoft využívá monopolního postavení na trhu s operačními systémy pro domácí počítače, zneužívá své tržní síly a maří konkurenci. Microsoft se se Spojenými státy soudil téměř pět let, a když Gates s manželkou Melindou v dubnu 2002 přicházel k soudu ve Washingtonu, D.C., říkalo se, že jeho případ, ve kterém Microsoft nakonec vyhověl požadavkům amerického ministerstva spravedlnosti, přitáhl k soudní budově největší dav lidí od dob kauzy Clinton–Lewinská.

Poslední dvě dekády se ale, i když v neméně workoholickém modu, drží Gates stranou: dál rozdává své jmění, v březnu roku 2020 dokonce odešel z představenstva Microsoftu, aby se víc věnoval rodině, nadaci a filantropii obecně. Byl-li to jeho poslední pokus zachránit manželství, nevyšel.

Jinak to měl ale načasováno přesně: Když pandemie koronaviru loni na jaře udeřila, Nadace Billa a Melindy Gatesových, zaměřující se především na globální problémy a nemoci v zemích třetího světa, využila okamžitě svůj informační náskok a začala se pandemii intenzívně věnovat. Měla zdroje, finance, kontakty i odborné znalosti; jednoznačně hrála klíčovou roli při formování globální reakce proti covidu-19. Například tím, že přispěla pětimiliónovým dolarovým grantem německé společnosti BioNTech, jež pak společně s Pfizerem představila světu první vakcínu – v České republice jich podle Covid Portálu máme objednány čtyři milióny.

Bill Gates totiž dál věří, že technologie všechno vyřeší a že nejen na byznys, ale i na globální problémy lidstva stačí vymyslet a následně aplikovat potřebné inovace. Jen u manželství to zjevně nefunguje.

Nové jméno, nový život

Nejnudnější pár století, řekli byste. Nezaplnil by jedinou stránku bulváru. Snad s výjimkou úsměvné zprávy, že on mohl každý rok strávit prodloužený víkend se svou bývalou přítelkyní a ona že si stěžovala, že je často na všechno sama.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!