Zdroj: shutterstock

Chcete na prvním rande zapůsobit? Plaťte bezhotovostně

Navzdory mimořádným opatřením si podle nového průzkumu Mastercard více než třetina dotázaných v posledních šesti měsících našla způsob, jak uskutečnit svou první schůzku. Nejoblíbenějším způsobem zaplacení útraty na prvním rande jsou bezhotovostní platby. Vyplývá to z prvomájového průzkumu, který Mastercard zrealizoval v Česku a na Slovensku v průběhu dubna*. Na 80 procent lidí přitom udělala dojem platba hodinkami, na více než dvě třetiny pak platba telefonem. Naopak odrazující jsou platby stravenkami. 

Blíží se máj – lásky čas, a tak je každá rada pro úspěšnou první romantickou schůzku drahá. Jak tedy na svůj protějšek co nejlépe zapůsobit? V dnešní době asi málokoho překvapí, že o výsledku první schůzky rozhodují i takové detaily, jako třeba způsob placení společné útraty. Právě ten je pro necelou pětinu respondentů jedním z nejvíce znepokojivých okamžiků celé schůzky, a proto není radno brát jej na lehkou váhu.

Jakmile k samotnému placení dojde, platby se ve dvou třetinách případů ujme muž. Ženy často vyčkávají, co muž udělá, proto je pro ně okamžik platby více znepokojujícím než pro muže.Na ideálním rande by největší dojem udělalo zaplacení útraty běžnou platební kartou, což potvrdilo 17 procent respondentů. Překvapivě platbu velkou bankovkou by ocenilo pouhých 8 procent z nich. Nejpreferovanějším způsobem placení na prvním rande je pro 65 procent lidí bezhotovostní platba.

„Navzdory tomu, že placení je zcela běžnou každodenní záležitostí, i tato oblast vykazuje určité trendy. Poslední výzkum společnosti Mastercard ukázal, že bezhotovostní platba bez zbytečného přepočítávání bankovek a drobných působí na náš protějšek na prvním rande nejlépe. Vůbec nejimpresivnějším způsobem úhrady je pak platba telefonem a chytrými hodinkami, kde vidíme kontinuální růst v popularitě již poslední dva roky. Mobil nebo hodinky máme většinou při sobě a platit s nimi lze snadno, rychle a bezpečně,“ uvedl Michal Čarný, generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou a Slovenskou republiku.

Držgrešle a zlatokopka – kdo za koho platí?

Dle výzkumu 77 procentům mužů nevadí, pokud žena platbu nenabídne, protože očekávají, že vše zaplatí sami. Na druhou stranu ocení, pokud žena platbu nabídne a muž ji pak může následně zdvořile odmítnout. A když tak žena neučiní? Skoro čtvrtina mužů ji může začít považovat za zlatokopku! V očích žen pak muži, kteří útratu na prvním rande nezaplatili, získali nálepku držgrešle a připravili se o šanci jít na další schůzku. A kolik vlastně první rande stojí? Nachystejte si 533 korun, v takovéto výši se totiž pohybuje průměrná útrata.

Pokud chcete zabodovat, měli byste se obloukem vyhnout těmto situacím, které na rande odradily většinu dotazovaných:

Stížnost na kvalitu služeb kvůli snaze vyhnout se platbě                   30 %

Neochota zaplatit                                                                                25 %

Domáhání se slevy                                                                             16 %

Přepočítávání mincí při hotovostní platbě                                           11 %

Nedostatek peněz                                                                               11 %

Malé dýško                                                                                            6 %

 

*Průzkum provedla nezávislá agentura G82 metodou CAWI na vzorku 1202 dospělých respondentů v České republice a na Slovensku v dubnu 2021.