Zdroj: Shutterstock

Dá se opravdu žít udržitelně?

Kdo by neměl rád nakupování? Často pak přijde rozčarování, že máte doma tolik věcí, že už se tam těžko dá žít. V dnešní době je ale spousta možností, jak můžete vaši domácnost provzdušnit a vdechnout věcem nový život. Přinášíme vám pár tipů, kde začít a jak na to.

Potřebujete vše nové

Zkuste se zamyslet, kolikrát jste si během poslední roku koupili cokoli nového. A teď si upřímně odpovězte, jestli to bylo nezbytně nutné. Nechceme vás nijak kárat, protože tak žije většina lidí. Ale možná je na čase si uvědomit, že není nutné rozbitou lampu nebo prosezenou sedačku hned vyměňovat za nové. Občas stačí jenom dobrý nápad, trochu zručnosti a vaše staré věci budou sloužit mnoho dalších let. Taky je to mnohem levnější varianta, než neustále kupovat něco nového. Protože novou tapetu nebo barvu na kachličky pořídíte většinou za pár korun. Tak co, jdete do toho?

Shutterstock

Oblečení z druhé ruky

I celebrity nakupují věci ze secondhandů, tak proč byste nemohli vy. Najdete v nich i stejné věci, které se prodávají v klasických komerčních řetězcích s fast fashion. Ale zároveň tam objevíte i stylové a značkové kousky, které byste jinde nesehnaly. Mnoho sekáčů má svůj e-shop, takže nakupovat můžete odkudkoli. Oblečení je většinou ve skvělém stavu a seženete ho za zlomek ceny. Také můžete provětrat svou skříň a začít oblečení prodávat na internetových platformách nebo třeba i na Instagramu. To, co už vás nebaví, můžete někomu jinému ještě dobře posloužit.

Shutterstock

Staňte se kutilem

Nemusí se z vás stát zrovna mistr tesař, abyste si poradili s okoukanou kuchyní nebo počmáraným konferenčním stolkem. Zažehněte novou jiskru vašemu domovu, abyste se tam cítili opravdu dobře. Starý nábytek se dá přetřít, přestříkat nebo přetapetovat a hned bude vypadat jako nový. Kuchyňská linka se dá také přelepit nebo stačí jenom vyměnit úchyty a hned bude vypadat o něco lépe. Když přece jenom usoudíte, že starý nábytek už dosloužil a nepomůže mu ani plastický chirurg, můžete ho opět prodat za symbolickou cenu nebo za odvoz.

Shutterstock

Vraťte nábytek tam, kam patří

Obchodní dům IKEA dokonce pro své klienty zřídil novou službu Druhý život nábytku. Zachovalý nábytek z dílny IKEA můžete opět přinést k nim a oni se postarají o jeho prodej ve zlevněném koutku. Je to skvělá možnost, jak se zbavit nepotřebného, ale zároveň vám odpadne povinnost se starat o prodej nebo likvidaci. Pro členy IKEA Family je nově spuštěna služba, které vám garantuje výkup dětského nábytku. Právě dětský nábytek potřebujete ve svých domácnostech omezenou dobu a pak ho stejně musíte vyměnit. Tohle je ideální příležitost, jak si vydělat na nový nábytek pro vaše děti.