Video placeholde

Jak se zbavit vyvrženého vorvaně? Stačí použít půl tuny dynamitu

Sedmdesátá léta teprve začínala, v Československu obyvatelé žili mistrovstvím světa v lyžování, které se konalo ve Vysokých Tatrách. Západ pro změnu bědoval nad brutálním zákrokem americké Národní gardy na univerzitě v Ohiu. Pomyslnou tečku za rokem 1970 mělo na svědomí oregonské město Florence.

Psal se 9. listopad, když na jedné z pláží objevili obyvatelé téměř patnáctimetrového vorvaně. Zvíře bylo mrtvé, přesto se stalo obrovskou atrakcí. Současně zpozorněly i úřady, jejichž pracovníci si začali lámat hlavu, jak mršinu odstraní. Jeřáby či další technika nepřipadala v úvahu, protože se zvíře nacházelo na písčité pláži. Problémem byla také hmotnost, vorvaň vážil osm tun.

Kolik tam dáme dynamitu?

George Thornton, který za odklizení zodpovídal, rozhodl, že mohutný savec bude odstraněn za pomoci dynamitu. Rozhodnutí proběhlo velmi rychle, protože mršina začala zapáchat a omezovala život místních. Výbuch měl zvíře rozdělit na menší kusy, o které by se později postarali mrchožrouti.

Inženýr Thornton neměl s výbušninami velké zkušenosti, nakonec došel k tomu, že by mělo stačit 450 kilogramů dynamitu. K akci byl přivolán i válečný veterán, ten se nad čísly zhrozil, na základě jeho doporučení by stačilo pouze pět kilogramů. O tom nechtěl Thornton ani slyšet, deinstalaci mršiny viděl jako příležitost kariérního růst. Jeho nadřízený byl totiž toho času na dovolené, shodou okolností lovil zvěř.

Přípravy probíhaly tři dny, 12. listopadu 1970 zamířily do Florence stovky diváků. Dění sledoval i reportér portlandské televize Paul Linnman. Několik minut před explozí informoval diváky o tom, co se bude dít. Události, které následovaly, vyrazily všem přihlížejícím dech. V 15:45 zazněla pláží detonace.

Shnilé maso a krev

Diváci udiveně sledovali, jak vorvaň explodoval, nakonec se ukázalo, že dynamitu bylo příliš. Na zem totiž začaly dopadat kusy mršiny. Krev pokryla lidi i několik vozidel stojící nedaleko pláže. Ironií osudu zasáhl jeden z kusů automobil zmíněného veterána. Díky televiznímu štábu byla exploze nafilmována, sám reportér se svěřil, že byl bezprostředně po výbuchu pokryt mazlavým shnilým masem.

Zpackaný výbuch dokonal fakt, že většina vorvaně zůstala na svém místě. Racci, kteří se měli o menší kusy postarat, se v okolí Florence několik týdnů neukázali. Vědci se domnívají, že je vystrašila hlasitá rána. O incidentu se příliš nevědělo, oživil ho až jeden z floridských novinářů v 90. letech.

Dave Barry poukazoval na fakt, že americká vláda se z oregonského trapasu poučila. Deset roků po nešťastném odpalu vyvrhlo moře na čtyřicet mršin. Tentokrát se úředníci rozhodli, že zvířata spálí.

Oregonská stopa Simpsonových 

Příběh nedávno aktualizoval americký seriál Simpsonovi, na springfieldské pláži však uvízla živá velryba, ta po několika hodinách zemřela. Obyvatelé v čele s Homerem nakonec mršinu odpálili, podobně jako ve Florence zasáhly kusy zvířete město.

Celá zapomenutá příhoda má několik bizarních doher. Dodnes lze na internetovém portálu YouTube dohledat video z exploze. Během padesátiletého výročí dokonce vznikla 4K verze. Město se rovněž pochlubilo novým národním parkem, který je po incidentu pojmenován, nese název Exploding Whale Memorial Park.

Ostatně, když zadáte heslo Florence do Wikipedie, první věc, která na uživatele vyběhne, je mršina vorvaně.