Best in kubismus: Unikátní styl, kterým čeští architekti inspirovali celý svět

Zatímco aktuálně je jméno České republiky v zahraničí skloňováno v souvislosti s nezvládnutým bojem proti pandemii, v minulosti nám patřila i jiná prvenství. A na ně je důležité nezapomínat. Velký respekt si vysloužili zdejší architekti, kteří se stali doslova strůjci architektonické revoluce. Český kubismus sice vířil vášně pouhé tři roky a poté padl za oběť první světové válce, ale jeho odkaz se těší mezinárodnímu věhlasu dodnes. Světovým unikátem zapsaným do učebnic a průvodců je jediná kubistická lampa na světě, pro kterou o sto let později zahořelo i srdce vizionáře Jana Kaplického.

Ikona české architektury a designu stojí na pražském Jungmannově náměstí. Je dílem architekta Emila Králíčka, který v roce 1911 začal pracovat na dostavbě řadové pětipatrové budovy, v jejímž přízemí byla umístěna Adamova lékárna. Coby hlavní projektant renomované projekční kanceláře Matěje Blechy přistoupil k celé zakázce progresivně. Nezabýval se jen samotným návrhem stavby a jejího reprezentativního průčelí. V potaz vzal urbanistické řešení celé lokality a omšelé zákoutí za domem rozsvítil prvním originálním kusem mobiliáře specificky navrženým pro dané místo a účely.

„Tenhle prvek ukazuje, že ve městě jako je Praha, není žádná věc podružná, žádná věc není obyčejný detail. Všemu je potřeba věnovat velké množství pozornosti, protože město si to zaslouží. A i taková věc, která může být drobná a relativně nevýznamná, svůj význam má, přitáhne pozornost, a ještě vám poslouží,“ oceňuje architekt Adam Gebrian Králíčkův přístup k veřejnému prostoru. Nakolik je jeho chvála oprávněná, můžete posoudit sami v další epizodě seriálu Gebrian: Plus/Minus z produkce internetové televize Mall.tv.