Zdroj: Shutterstock

Toužíte po nové podlaze? Víme, proč je vinyl dobrá volba

Výběr podlahové krytiny není radno podcenit, protože chůze po nevhodně zvolené podlaze bývá utrpením. Pokud jste došli k závěru, že vaše stávající podlahová krytina potřebuje vyměnit, ale nedaří se vám zorientovat v početné rodině moderních materiálů, jejichž jména si ani nepamatujete, možná je na čase návrat ke klasice, která je na trhu již nějaký ten pátek. Pojďte se společně s námi důvěrně seznámit s vlastnostmi vinylové podlahy, její pokládkou a údržbou. Možná vás vynikající poměr kvality a ceny nadchne natolik, že jí nakonec dáte přednost před ostatními kandidáty.

Jaké jsou vlastnosti vinylové podlahy a kam ji lze umístit?

Pěkná na pohled a zároveň velmi odolná. I tak by šlo charakterizovat vinylovou podlahu, která si během minulých let vybudovala zvučné jméno a je v interiérech k vidění stále častěji na úkor lamina. Oproti němu navíc pomaleji odvádí teplo (patří mezi tzv. teplé krytiny) a má lepší zvukově izolační schopnosti ve smyslu vedení hluku v prostoru i kročejového hluku.

Díky svým vlastnostem jako jsou mechanická odolnost, snadná údržba, voděodolnost a zvuková izolace, nachází vinylová podlaha bohaté využití. Hodí se do bytu, rodinného domu, provozovny i komerčních prostor. Spíše než vyjmenovat kam se hodí, je mnohem rychlejší výčet míst, na kterých je pokládka silně nedoporučena. Vinyl určitě nepatří do exteriéru (tzn. ani na terasu či balkon) a do prostředí, kde teplota klesá pod 15 °C nebo naopak stoupá nad 35 °C.

Pokládka do místnosti podlahovým vytápěním možná je, ale pouze za předpokladu uložení vodovodních trubek v betonu či anhydritu a maximální teplotě povrchu 27 °C.

Shutterstock

Jak probíhá pokládka?

Zručný kutil pokládku vinylové podlahy zvládne, začátečník se však může střetnout s určitými problémy. V případě lepené varianty není snadné odhadnout množství lepidla a dobu odvětrání, což může vyústit ve vznik bublin, nerovností a nedokonalému spojení. U dílců sice nic takového nehrozí, ale potíže mohou nastat u zarovnávání okrajů u stěn a dveří. Naštěstí se můžete plně spolehnout na profesionály, pro které je pokládka vinylové podlahy každodenní rutinou. Zajistí perfektní výsledek a na práci poskytnou záruku.

Jak je to s údržbou?

Údržba vinylové podlahy není složitá ani časově náročná. Stačí ji pravidelně čistit přípravkem určeným pro daný materiál – určitě ne rozpouštědla, vosky, leštidla, přípravky s obsahem odmašťujících látek či chlórem.

Stejně jako ostatní materiály také vinyl po čase ztrácí původní lesk, ale nejde o nevratnou změnu. Na trhu působí firmy, které se zabývají údržbou vinylové podlahy a nabízí hloubkové čištění s vynikajícími výsledky. Po zásahu odborníků může krytina vypadat jako nová. Inovativní technologie dokonce umožňují změnu barvy a designu.

Shutterstock

Z čeho se vinylová podlaha vyrábí?

Když zazní slovo vinyl, většinou si pod ním představíme gramofonovou desku. Má ale záznamové médium z počátku minulého století něco společného s vinylovou podlahou? Pod pojmem vinyl – tedy v souvislosti s podlahovou krytinou – se skrývá polyvinylchlorid. Jinými slovy jde o plast neboli umělou hmotu, která může nabývat různých vlastností. Moderní technologie umožňují vyladění konečného produktu tak, aby plně odpovídal plánovanému využití. Pomocí aditiv může výrobce vinylovou podlahu změkčit, stejně jako jí přidat na tuhosti.

Možná vás teď napadlo, že vinylová podlaha není nic jiného než PVC podlaha – a ano, v podstatě máte pravdu. Název se používá především k odlišení pokládky: zatímco PVC podlahy se prodávají v rolích, vinyl obvykle označuje dílce.

Z čeho se vinylová podlaha skládá?

Jednotlivé výrobci využívají více či méně podobné technologie, které obohacují vlastním know-how. Obecně se vinylová podlaha skládá z několika na sebe nalisovaných vrstev. Nosnou vrstvu zpravidla tvoří kombinace spodní vrstvy, stabilizační mřížky ze skelného rouna, střední vrstvy a další stabilizační mřížky.

Následuje dekorativní vrstva, což není nic jiného než potištěná fólie. A právě v tomto směru vinylové podlahy vynikají před konkurencí – jsou dostupné v neuvěřitelně širokém spektru designových variant. O tom ale za chvilku.

Poslední část vinylové podlahy tvoří nášlapná vrstva opatřená vrstvou polyuretanu. I ta se skládá z několika vrstev, je průsvitná a její účel spočívá v ochraně dekorativní fólie před mechanickým poškozením. Díky nášlapné vrstvě působí podlahová krytina jednotně a přirozeně.

A nejsou lepší nadčasové parkety?

Nahlodává vás onen pověstný červíček pochybností a říkáte si, jestli přeci jenom není jistější volbou jiná podlahová krytiny – třeba „staré dobré“ parkety, které je kdykoliv možné renovovat, a proto jsou v podstatě „na věky“?

Z hlediska estetiky jsou vinyl i opravdové dřevo takřka na stejné úrovni. Vinylová podlaha vyniká jednodušší pokládkou i cenou, a mimo to je vhodná také do koupelny a kuchyně, což o výrazně dražších parketách konstatovat nelze. Na druhou stranu jsou velmi nadčasové a působí poněkud přirozeněji – pro někoho mohou být právě tyto subjektivní výhody rozhodující.