.

. Zdroj: Shutterstock

Bitcoin se stává novým standardem. Jak si vedou ostatní kryptoměny?

Čtyřicet osm tisíc dolarů. Tuto hranici překonal minulý týden bitcoin a dostal se tím na nové historické maximum. Stalo se tak poté, co společnost Mastercard oznámila, že ještě v tomto roce umožní obchodníkům přijímat platby v bitcoinech.

O tuto kryptoměnu se však ve velkém zajímá například i Elon Musk, zakladatel společností SpaceX a Tesla. Ta nedávno oznámila, že investovala 1,5 miliardy dolarů volných prostředků právě do bitcoinu. Ještě předtím však kalifornská automobilka uvedla, že začne bitcoin v nejbližší době přijímat i jako jednu z forem platby za své automobily a další produkty. Jasně tak dala světu najevo, že bitcoinu, potažmo kryptoměnám, věří.

„Nelze podceňovat Muskův vliv a dosah a když osoba jeho formátu udělá takový krok a investuje nemalou část do bitcoinu, je pouze logické, že to nezůstane bez odezvy. Já osobně kryptoměny považuji za smysluplné, je u nich ale potřeba počítat s vysokou volatilitou,“ říká Jaroslav Brychta, hlavní analytik brokerské společnosti XTB. Ten zároveň dodává, že to jsou právě kryptoměny, kterými lze v dnešní době diverzifikovat své portfolio. „Diverzifikace portfolia poslední dobou není vůbec jednoduchá. Dluhopisy už portfolio před další krizí na současných cenách budou chránit jen těžko. Zbývá proto například zlato nebo jiné, trochu exotické, strategie. Nejvíce asymetrickým obchodem tak možná budou právě kryptoměny. Měnová a fiskální politika se totiž začíná vymykat kontrole, a z této situace kryptoměny mohou nadále těžit,“ říká Brychta.

Na bitcoin začínají reagovat i politici. Jeho velkým propagátorem je starosta Miami Francis X. Suarez. Ten například navrhl, aby mohlo město v bitcoinech vybírat daně a městské poplatky, případně s nimi vyplácet mzdu nebo její část. Podpora bitcoinu pak zaznívá i z vyšších politických křesel a podporuje ho i federální senátorka Cinthia Lummis. To vše naznačuje, že je bitcoin na velmi dobré cestě stát se novým standardem.

Svět kryptoměn však začínají dobývat i ostatní měny, nazývané altcoiny jako alternativy bitcoinu. Mezi ty nejznámější patří například litecoin, ethereum, ripple a dash. „Trh s kryptoměnami se neustále rozrůstá a nyní jich je na trhu něco přes devět set. Ty zmíněné výše však patří mezi ty aktuálně nejdůležitější a nejpopulárnější,“ vysvětluje Brychta.

Zvláštní postavení na trhu má z kryptoměn aktuálně litecoin. Ten je po bitcoinu nejstarší kryptoměnou a vyniká svou stálostí. Je taktéž nazývám stříbrem světa kryptoměn. „Litecoin funguje od roku 2011 a dlouhodobě se drží mezi nejrozšířenějšími virtuálními měnami. Cena litecoinu se aktuálně pohybuje kolem 185 dolarů a stejně jako u bitcoinu i zde odborníci předpovídají jeho nárůst. Jeho další výhodou jsou i nižší transakční poplatky a spoustu lidí je tak využívá k přemisťování svého virtuálního jmění. Litecoin navíc není v českých vodách neznámý. Před třemi lety jej například začal jako platební metodu uznávat i internetový obchod Alza, je možné ho nakoupit v bankomatech na desítkách míst po České republice a stává se i čím dál více populární variantou obchodu s kryptoměnami,“ uzavírá Jaroslav Brychta za společnost XTB.