Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Zuzana Kantorová

Jak se starat o psy v zimě
Jak se starat o psy v zimě
Jak se starat o psy v zimě
Jak se starat o psy v zimě
Jak se starat o psy v zimě
6
Fotogalerie

Aby psi neklepali kosu. Jak se v zimě postarat o svého čtyřnohého mazlíčka?

Je tu zima, sníh, sychravo. A mrznou i naši psi. Oni si ale na rozdíl od nás musí vystačit pouze s výbavou, kterou jim nadělila příroda, doplněnou maximálně o nějaký ten psí svetr nebo pláštěnku. Čumák ale studí dál a mít packy od posypové soli taky není žádná výhra. Jak jim tedy život v zimě co nejvíce usnadnit? Poradíme vám.

Ne všichni psi vyžadují v zimě zvláštní režim. Pokud máte doma chlupatého samojeda nebo třeba huskyho, pravděpodobně ho zima nijak nevyvede z míry. Psi drobných rozměrů na tom ale budou o poznání hůře. A to samé platí pro štěňata i seniory. U štěňat navíc pamatujte, že jejich imunitní systém není zatím dostatečně vyvinutý a na dospěláckou srst si ještě chvíli počkají – snadno tedy prochladnou a uženou si zánět zádového svalstva, močových cest nebo ledvin. Na cestu ven proto tyto psy vybavte teplým oblečkem (případnými nesouhlasnými pohledy se nenechte zviklat) a venčení omezte na vykonání nejnutnější potřeby. Během procházky psa udržujte v pohybu a po 10 až 15 minutách zamiřte zpět domů. Pojídání sněhu a polehávání na studené zemi vašemu čtyřnohému parťákovi raději úplně zakažte.

Upravte jejich jídelníček

Proti zimě můžete psa chránit také skrze obsah jeho misky. „U malých a toy plemen platí, že jsou velmi náchylná k prochladnutí. Proto bych doporučil s příchodem mrazíků upravit automaticky jídelníček tak, aby se pejskovi dostávalo více energie potřebné k udržení tělesné teploty. Z toho důvodu doporučuji přes zimu buď zvýšit krmnou dávku, případně nasadit krmivo s větším obsahem energie,“ radí Martin Kváš, odborník značky Brit na výživu psů.

U velkých plemen s teplým kožichem není potřeba, aby se jídelníček ani stravovací rutina nějak upravovaly. Pokud váš pes přes zimu nijak neměnil svou aktivitu, zůstaňte tedy v zajetých kolejích. V případě krátkosrstých psů ale buďte na pozoru a sledujte jejich kondici, chování i schopnost udržet si svoji teplotu. „Pokud pes vykazuje známky změny kondice, tedy hubne, je vhodné mu buď zvýšit krmnou dávku, nebo, stejně jako u malých psíků, přejít na krmivo s vyšším obsahem energie,“ doporučuje Kváš.

Packy nerady sůl

Speciální péči věnujte přes zimu i tlapkám, které se při každé procházce musí vypořádat s posypovou solí, sněhem, ledem a mrazem. Aby polštářky na packách nepopraskaly, namažte je před cestou ven vazelínou. U štěňat je to dvojnásob důležité, protože mají tlapičky citlivější než dospělí psi. Po návratů zpět do tepla osušte tlapy ručníkem a opět namažte vazelínou. Postup opakujte každé venčení.