Zdroj: Unplash.com

Není sleva jako sleva! S jakými taktikami se v eshopech můžete setkat?

E-shopy v dnešní době využívá neuvěřitelné množství zákazníků. Nemůže za to jen současná pandemie koronaviru, ale také celkový posun světa do digitálního prostředí. Nakupování na e-shopech je totiž velmi snadné, rychlé a hlavně pohodlné. Zároveň jsou ale lidé méně ostražití, co se týče cen. Na co si dávat pozor, abyste takovým e-shopům nenaletěli?

Původní ceny neodpovídají realitě

„Black Friday je tady! Kupte ještě dnes špičkový kávovar se skvělou akcí až 70 %.“ Nějak takto lákal nejmenovaný prodejce v rámci televizního spotu nejen na nákup kávovaru, ale také dalšího zboží. 

Při takto vysokých slevách byste měli zpozornět. E-shopy velmi často vypočítávají slevu z ceny, kterou nejprve uměle navýšily, případně k výpočtu použijí cenu z doby, kdy byl výrobek uveden na trh. Reálně tak může hrozit situace, kdy je cena pračky, lednice nebo zmíněného kávovaru v rámci „slevové akce“ stejná nebo dokonce vyšší než normálně. 

Velmi často se tak stává, že lidé kupují zboží jen proto, že je v domnělé akci. Mnohem snadnější je pro ně naletět v případě, že na nákup spěchají. Spousta domácností se pro nákup nového spotřebiče totiž rozhodne až v momentě, kdy se jim rozbije a oni nutně potřebují koupit nový. 

V takové situaci pak volí nákup na splátky, sáhnout do svých rezerv nebo je zachrání půjčka do výplaty, což je produkt vytvořený přímo pro tyto situace. Co si ale neuvědomují, je to, že cena produktu nemusí být až tak výhodná, a když se k ní navíc připočítají ještě úroky a poplatky spojené s úvěrem, zboží je vyjde stejně draze, jako kdyby jej koupili za plnou cenu.

Řešení? Kontrolujte ceny!

Skutečnou původní cenu vybraného výrobku můžete zjistit poměrně snadno. Stačí do vašeho oblíbeného vyhledávače zadat název modelu a porovnat si ceny jednotlivých e-shopů, případně i různých akčních letáků.

Porovnávání cen by se však nemělo týkat jen samotného produktu, ale i půjčky. I ta je sama o sobě zbožím a přirozeně se s ní pojí různé poplatky, které vám poskytovatel jen tak neodpustí. Již zmíněná půjčka do výplaty patří mezi produkty typické pro nebankovní společnosti a právě u nich se ceny mohou výrazně lišit.

Naštěstí žijeme ve 21. století, a tak už plno služeb prošlo digitalizací. Nemusíte tedy ztrácet čas běháním po jednotlivých pobočkách a počítáním splátek, úroků nebo RPSN. Na internetu najdete řadu srovnávačů půjček, které vám v rámci pár kliknutí vygenerují všechna důležitá data, která potřebujete vědět.

Pohlídejte si, kdy peníze musíte vrátit

Jestliže se rozhodnete nečekaný nákup nového spotřebiče hradit pomocí půjčky, je důležité si pohlídat nejen cenu, ale i to, kdy peníze budete muset vrátit. S rychlými půjčkami v řádech tisíců či desetitisíců se obvykle pojí krátká doba splatnosti, která zpravidla trvá jeden měsíc.

Pokud tento termín nedodržíte, čeká vás úrok z prodlení a v některých případech i další sankce, které by mohly cenu půjčky a tím pádem i zboží, které jste s její pomocí zaplatili, výrazně navýšit. I kdyby tedy sleva uvedená prodejcem byla skutečná, ve finále byste za výrobek mohli zaplatit úplně stejnou cenu, jako kdybyste jej koupili mimo akci.

O těchto sankcích se nedozvíte nikde jinde než ve smlouvě, proto byste si ji měli důkladně přečíst, než ji podepíšete, a to především pasáže spojené s výší splátek, úroků a poplatků i daty splatnosti. Pokud totiž takovou smlouvu podepíšete bez předchozího přečtení, vyjádříte tím svůj souhlas s danými podmínkami, a tak přijdete o šanci přejít k jinému poskytovateli s výhodnější nabídkou.