Dr. Josef Mrňous, realitní makléř, NextReality Expert

Dr. Josef Mrňous, realitní makléř, NextReality Expert Zdroj: Success Brokers

Prodejte svoji nemovitost, dokud je ten správný čas

Rok 2020 naši společnost podrobil zatěžkávací zkoušce. Covid-19 tvrdě zasáhl veškeré oblasti našich životů a bude je ovlivňovat i do budoucna. Jakým způsobem byl trh s nemovitostmi ovlivněn a jakým směrem se situace ubírá nyní?  

Na jaře, při první vlně Covid-19, nikdo nevěděl, jak obrovský dopad virus přinese

Cestovní ruch, kultura, ubytovací a stravovací služby krachují či živoří. Profitují naopak výrobci ochranných pomůcek, e-shopy, prodejci potravin s okamžitým dodáním až ke dveřím, přepravní společnosti apod. Na začátku pandemie se trh na krátkou dobu téměř zastavil. Lidé se báli o život, nevěděli, co čekat, reality šly proto stranou, nekonaly se prohlídky a zdálo se, že situace i v této oblasti bude velmi špatná. Naštěstí se dění v realitách na konci jara zklidnilo a realitní trh se znovu rozběhl.

Lidé si uvědomili, že už by se znovu nechtěli ocitnout v situaci, kdy budou dlouhodobě zavření v bytě a začali hledat východisko, jak se před virem schovat. Ideálně někam na venkov, do přírody, pryč z civilizace. Díky tomu poptávka po chatách, chalupách a domech na venkově rychle vzrostla. S poptávkou se okamžitě zvedla i cena takových nemovitostí.

Naprosto opačnou tendenci zaznamenaly pronájmy nemovitostí, zejména v Praze. Řada lidí pronajímala své byty v rámci Airbnb cizincům, kteří najednou přestali přijíždět. Ceny nájemného proto začaly výrazně klesat a nyní se nacházejí na historickém minimu.

Jak se zachoval trh s byty na prodej?

Ceny, které byly na začátku první vlny na historickém maximu, se udržely a mají spíše mírně vzestupnou tendenci. Lidé si vyhodnotili, že v této nejisté době je nejlepší a nejbezpečnější investice do nemovitostí. Stoupla poptávka po bytech, zejména pak po malometrážních. Proto, jakmile se v nabídce objeví byt v cenové relaci kolem 5 milionů, zájemci se předbíhají, kdo nabídne majiteli vyšší cenu. Tato situace ale nepotrvá dlouho.

Podle mého názoru ceny v polovině příštího roku začnou mírně klesat. Pokud tedy váháte s prodejem své nemovitosti, není nač čekat. Nyní je ta nejlepší doba jak za byt, který měl před dvěma lety poloviční tržní hodnotu, získat co nejvyšší cenu. Nebojte se oslovit šikovného makléře a svěřit mu do prodeje svou nemovitost. Nebudete litovat, dokáže nemovitost prodat za nejvyšší možnou tržní cenu. Z prodeje metodou pozitivní licitace, na základě mých dlouholetých zkušeností, dokážeme díky velkému zájmu cenu nemovitosti výrazně navýšit a prodat velmi rychle. Proto neváhejte a zavolejte. Umíme to a baví nás to.

Dr. Josef Mrňous, realitní makléř, NextReality Expert