Lucy Letby

Lucy Letby Zdroj: profimedia

Případ „něžné“ vražedkyně novorozenců ožívá potřetí. Podezřelá zdravotní sestra zůstala dál v práci

Třicetiletá zdravotní sestra Lucy Letby působící na novorozeneckém oddělení nemocnice v anglickém Chesteru byla opět zadržena v souvislosti s nezvykle četnými úmrtími malých dětí. Po zatčení v roce 2018 byla propuštěna na kauci, nyní se ale objevily nové důkazy pro její usvědčení.

Vyšetřování započalo na základě upozornění Royal College of Paediatrics and Child Health, že se mezi léty 2015 až 2016 v nemocnici v Chesteru významně zvýšila úmrtnost novorozenců. V roce 2018 byla mladá zdravotní sestra označena za podezřelou poprvé. Po zadržení a několikaměsíčním vyšetřování byla propuštěna na kauci. Jenže o rok později byla pro údajné totožné trestné činy zatčena znovu.

Hlavní vyšetřovatel Paul Hughes se tehdy nechal slyšet, že celé vyšetřování má spoustu hluchých míst a je velice náročné, zvlášť s ohledem na všechny rodiny prožívající mimořádně obtížné období. Překvapivě.

Nabízí se ale otázka, jak je možné, že žena podezřelá z tak závažných trestných činů, jako jsou vraždy novorozenců, nebyla zcela suspendována. Letby byla totiž v rámci nemocnice pouze přesunuta na administrativní oddělení.

„Když vyšetřování začalo, soustředili jsme se na případy úmrtí patnácti dětí, které se staly mezi červnem 2015 a červnem 2016. Kromě toho vyšetřovatelé vedli také revizi šesti sepsí, které se odehrály v té samé době,“ uvedl Hughes.

O dva roky později se vyšetřování rozšířilo o další úmrtí a hlavní podezřelá si dál vesele úřadovala na místě činu. „Dnes byla v rámci probíhajících šetření Lucy Letby znovu zatčena,“ dodal Hughes.

Zdravotní sestra s nevinným vzezřením, která podle slov svých kolegů i mnoha rodičů, se kterými přišla do kontaktu, působí jako „anděl“, ukrývá dost možná tajemství, o kterém nechce nikdo vědět. Ani sami vyšetřovatelé.