Australan se rozhodl zemřít v rukou lékařů.

Australan se rozhodl zemřít v rukou lékařů. Zdroj: profimedia.cz

Paralympijská šampionka Marieke Vervoortová (†40) dobrovolně ukončila život eutanazií.
Paralympijská šampionka Marieke Vervoortová (†40) dobrovolně ukončila život eutanazií.
Paralympijská šampionka Marieke Vervoortová (†40) dobrovolně ukončila život eutanazií.
Paralympijská šampionka Marieke Vervoortová (†40) dobrovolně ukončila život eutanazií.
Paralympijská šampionka Marieke Vervoortová (†40) dobrovolně ukončila život eutanazií.
23
Fotogalerie

Nový Zéland schválil legalizaci eutanazie. Jaké jsou příběhy lidí, kteří se pro ni rozhodnou?

Voliči na Novém Zélandu podle dnes zveřejněných předběžných výsledků referenda schválili legalizaci eutanazie. Co člověka, který chce sám ukončit svůj život vede k tomuto rozhodnutí? Můžou to být nesnesitelné bolesti, ale také příliš vysoký věk.

Eutanazie obecně znamená možnost úmyslně usmrtit na jeho žádost pacienta s nevyléčitelnou nemocí za účelem zkrácení jeho utrpení. Ve většině zemí světa je nezákonná, uznává ji jen velmi málo států: Nizozemsko, Belgie, Lucembursko, Kolumbie, Kanada a nyní se k nim zařadí i Nový Zéland. Eutanazii povolují také některé australské státy. Ve Francii je například přípustná pasivní eutanazie spočívající v odpojení od přístrojů a nepřímá eutanazie, při níž silné léky tiší bolest a zároveň jako vedlejší účinek urychlují umírání.

První bylo Nizozemsko

Jako první země na světě legalizovalo eutanazii v dubnu 2002 Nizozemsko. Belgie, která jej následovala v témže roce, se pak před šesti lety stala první zemí na světě, kde byla legalizována dětská eutanazie bez ohledu na věk. Nizozemská vláda letos v říjnu oznámila, že chystá legalizaci eutanazie u nevyléčitelně nemocných dětí ve věku od jednoho roku do 12 let (eutanazie je v zemi legální pro děti starší 12 let, které mohou dát souhlas, a pro děti do jednoho roku se souhlasem rodičů).

V Česku je eutanazie v nedohlednu

V Česku eutanazie ani asistovaná sebevražda legální není. Novou snahu o legalizaci eutanazie, kterou předložili mimo jiné poslanci ANO a Pirátů, odmítla vláda letos v červenci. Proti záměru se postavila ministerstva zdravotnictví, vnitra a sociálních věcí, Nejvyšší soud, Nejvyšší státní zastupitelství, Česká biskupská konference i zaměstnavatelské svazy. Pouze ministerstvo spravedlnosti k návrhu zaujalo neutrální stanovisko. Mezi odpůrce snahy uzákonit v tuzemsku usmrcení pacienta lékařem patří i prezident Miloš Zeman.

Jaké okolnosti vedou k rozhodnutí dobrovolně a vědomě ukončit svůj život? Může to být stále postupující postižení, ale také vysoký věk. 

Paralympijská vítězka Vervoortová  (†40)

Paralympijská vítězka z Londýna 2012 Marieke Vervoortová ve 40 letech obrovolnou smrt zvolila, protože kvůli nevyléčitelnému svalovému onemocnění měla nesnesitelné bolesti. V Belgii, odkud tato handicapovaná sportovkyně pocházela, je eutanazie legální.

Onemocnění jí totiž způsobovalo velké bolesti a svalové křeče, kvůli kterým nemohla spát a měla problémy s příjmem potravy. Lékaři jí nedokázali pomoci, proto se rozhodla pro dobrovolný odchod ze světa. K povolení eutanazie potřebovala vyjádření tří lékařů, že trpí nesnesitelnými bolestmi bez možnosti léčby. Pak mohla v úterý večer dostat smrtící injekci.

Australský vědec David Goodall (†104)

Ve věku 104 let v květnu 2018 ve švýcarské Basileji zemřel při asistované sebevraždě australský vědec David Goodall. Pomocí infuzní kanyly si do žíly sám vpravil smrtící lék Nembutal, informoval na twitteru australský zastánce eutanazie Philip Nitschke. Goodall už dříve prohlásil, že chce svým krokem přispět ke změně zákonů v Austrálii, kde je asistovaná sebevražda nezákonná.

Dopoledne strávil botanik a ekolog Goodall v zahradách basilejské univerzity. Skleníky si prohlížel v doprovodu svých vnoučat, která za ním přijela z Austrálie. Už dříve Goodall řekl, že žádný z jeho blízkých se ho nepokoušel od rozhodnutí ukončit dobrovolně svůj život odradit.

"Nechci už dál žít. Ztrácím zrak i sluch," řekl Goodall na tiskové konferenci před smrtí, na kterou si oblékl tričko s nápisem Ageing disgracefully (Stárnoucí nedůstojně). Vyjádřil také naději, že jeho krok přispěje ke změně přístupu k eutanazii, především v jeho australské vlasti. 

Goodall ještě ve 102 letech uhájil svou pracovní pozici na univerzitě v Perthu. Následně se jeho zdraví začalo zhoršovat, i když ani ve 104 letech netrpěl žádnou nevyléčitelnou nemocí.