Zdroj: dotFOX

Kdy říct půjčce ano? Tři situace, kdy se vyplatí jít do úvěru

Zažádat o půjčku je snadné, projít schvalovacím řízením o něco těžší a splatit půjčku už může být pořádný oříšek. Než tak podepíšete smlouvu o úvěru, ujasněte si, že se vám tento krok vyplatí. V jakých situacích říct půjčce jednoznačně ano?

1. Není zbytí! Bez ledničky, auta i kotle se těžko žije

Zadlužit se kvůli zbytečnostem je risk, který se nemusí vyplatit. Když už si tak budete draze půjčovat peníze, vždy jen na nezbytnosti. Vhodné je se řídit heslem, že: „Za vlastní peníze lze něco chtít, za vypůjčené peníze musíte danou věc nutně potřebovat.“ Nový typ mobilního telefonu, když ten starý ještě slouží, si proto raději odpusťte, pokud se ale porouchá lednička, automobil nebo kotel, je půjčka před výplatou už na zvážení.

2. Nepřeplácet životnost! I po splatnosti vám musí být dluh co k čemu

Je doba splatnosti kratší než životnost produktu či služby, kvůli které se zadlužujete? Pokud ano, pak má smysl si úvěr sjednat. Vhodným příkladem může být třeba pračka. Tu hravě splatíte za jeden rok, dva roky ji budete mít v záruce a poslouží vám i více jak pět let. Potřebujete-li ale rychle půjčit peníze kvůli zájezdu, pak si vše raději rozmyslete, u týdenní dovolené bude totiž velmi těžké nepřeplácet její životnost.

3. Hůř už být nemůže! Neriskujte ještě větší problémy

Jestliže půjčku nezvládnete splatit, čekají vás ještě horší finanční potíže? Potom se snažte najít jiné vhodnější řešení vaší situace. Úvěrem nikdy nesmíte riskovat exekuci a bankrot. Vzít si půjčku, když vím, že už příští měsíc bude běžný účet zet prázdnotou, je nezodpovědné, stejně tak vytloukat klín klínem. Naopak vhod může úvěr přijít tehdy, když jsou stabilní příjmy, přebytkový rozpočet a v plánu je vlastní bydlení.

Když už je půjčka nezbytná, pak jedině dle zásad bezpečného zadlužení

Při sjednávání půjčky nikdy nevěřte každému, nikdy neberte první, co se namane, a nikdy nejednejte unáhleně a zbrkle. Důležité je porovnat více nabídek, udělat si průzkum trhu a oslovit více poskytovatelů. Jen tak získáte ucelený nadhled a hlavně máte šanci na rozumný dluh za rozumnou cenu.

Zároveň je vhodné se nepouštět do neznámých vod, pokud máte někde něco stvrdit podpisem, pak jedině dobře ověřené lejstro. Čtěte, čtěte a čtěte, smlouvu bez porozumění rozhodně nepodepisujte. V neposlední řadě nežijte jen současností, vzpomeňte si na svou finanční minulost, ze které se zkuste poučit. Splatit půjčku není jen tak, je nutná disciplína a mnohdy hodně odříkání.