Video placeholde

Až 9000 dětí se ročně popálí. Čeští odborníci však tvrdí, že 90 procentům těchto zranění se dá předejít prevencí

Na 8. října připadá Mezinárodní den popálenin, který každoročně otevírá diskuzi, jak předejít těžkým úrazům, které patří mezi ty nejbolestivější. Většinu popáleninových obětí u nás tvoří děti, které se opaří horkou tekutinou a přesně tomu se bude projekt z největší míry věnovat. Cílem je zaměřit se hlavně na rodiče a edukovat je o možných nástrahách, které číhají přímo u nás doma.

70°C má čaj nebo káva jen tři minuty po zalití. Stačí jedna vteřina takto horkého nápoje na dětské kůži, aby způsobila závažné popáleniny, se kterými pak oběť bojuje po celý život.

Jeden z iniciátorů projektu 70 stupňů Celsia, popáleninový expert a přednosta Kliniky popáleninové medicíny FNKV a 3.LF UK, Robert Zajíček, doplňuje: „Až 90 % popálenin se dá předejít prevencí. Drtivá většina úrazů se odehrává v koupelně a kuchyni. I malá změna toho, jak se chováte v přítomnosti horkých nápojů, může vaši domácnost udělat bezpečnějším domovem. Popáleniny a opařeniny jsou nejbolestivější a často také nejtragičtější zranění. Společně ochraňme ty nejmenší a zároveň nejohroženější.“ Zajíček současně vysvětluje, že nejvíce nehod se stane, když je v domácnosti více členů a odpovědnost za dítě je v ten daný moment nejasná.

Jen pár vteřin stačí

Aby si dokázali rodiče rizikové situace představit, připravili tvůrci projektu spot v režii Luboše Vackeho, který ukáže vteřiny našeho života tak, jak je popsali rodiče obětí. „Nikdy bych neřekla, že tolik bolesti a strachu může způsobit horký čaj. Každý z nás jich přes den přeci mnoho uvaří a vypije. Čaj. Taková "banalita". Možná, kdyby se o těchto nebezpečných situacích více mluvilo, dali bychom si větší pozor,“ vypráví maminka malé Klárky, Eva. Její dcera se při vteřinové nepozornosti u své babičky opařila čajem natolik, že v pražské vinohradské nemocnici bojovala o život. Dnes už je Klára mimo ohrožení, ale celoživotně bude muset řešit své jizvičky, což je velmi dlouhodobá a nákladná péče. Není náhodou, že až 1/3 obětí jsou batolata, která nejčastěji překvapí své rodiče svou hbitostí a nepředvídatelností. Hlavní roli maminky ve spotu ztvárnila herečka Helena Dvořáková, známá především z detektivního seriálu Kriminálka Anděl, držitelka ceny Thálie a ambasadorka projektu.

Hrnek na kraji stolu, visící kabely a přední plotýnky

Všechna důležitá fakta, rizikové situace i příběhy obětí najdou rodiče na interaktivním webu, který má za úkol nejen informovat veřejnost o problematice, ale také ukázat veřejnosti, jak rizikům zabránit. „Web jsme s výtvarníkem Patrikem Singerem a přednostou Kliniky popáleninové medicíny Robertem Zajíčkem vytvořili pro rodiče, abychom jim ukázali, na co si dát především v koupelně a kuchyni pozor. Jsou to jednoduché tipy - jako vařit na zadních plotýnkách, nepoužívat ubrusy na stolech, hrneček s čajem či kávou stavět vždy daleko od okraje stolu. Důležitou součástí je i přehledná první pomoc, která má být rodičům k ruce, když už k popáleninové tragédii dojde,“ vysvětluje Jarmila Štuková, hlavní iniciátorka projektu, pro kterou jsou popáleniny srdeční záležitostí. Je to i díky její pracovní zkušenosti fotoreportérky v oblastech zmítaných válkou, chudobou či sociálními problémy, kde se s problematikou popálenin často setkává. Mezi její klíčové práce patří projekt sebeupalování žen v severním Iráku, dokument o kyselinových útocích  páchaných na ženách v Indii a spot o jediném dětském afgánském popáleninovém chirurgovi, Dr. Habibovi z Kábulu.

Web, který pomáhá

Jedním z nejdůležitějších témat kolem popálenin je kromě samotné prevence rozhodně problematika první pomoci vypracovaná popáleninovými odborníky, jelikož včasná první pomoc může zabránit zvyšování stupně popálení nebo zvětšování postižené tělesné plochy a právě proto jsou opět první sekundy a minuty tak důležité. Můžete zde zjistit, na koho se obrátit, důležité kontakty, ale i zajímavé informace o samotné pomoci. Například, že na popáleniny v žádném případě nepatří led nebo není vhodné tzv. prochladit dítěte ve vaně studenou vodou, která zase může způsobit závažné podchlazení, či chladit jej vodou z přírodních zdrojů kvůli riziku infekce.  

Za projektem stojí neziskový spolek Bolíto, který pomáhá popáleným dětem zejména po psychosociální stránce. V roce 2003 ho založili zdravotníci z pražské Kliniky popáleninové medicíny, Lenka Šetelíková a Robert Zajíček. Před 5 lety se přidala Jarmila Štuková, která se podílí především na vytváření preventivních kampaních.