.

. Zdroj: Plzeňský Prazdroj, a.s.

Pilsner Urquell představí na Designbloku aukční pivní lahev od Olgoj Chorchoj

Designblok bude! I když s nezbytnými organizačními opatřeními, která mají omezit setkávání velkého počtu lidí, se i letos největší výběrová přehlídka designu a módy ve střední Evropě Designblok uskuteční. Proběhne ve dnech 7. až 11. října v unikátním historickém prostoru bývalého konventu svatého Gabriela, v sousedství zahrady Kinských v Holečkově ulici na Smíchově, který je kulturní památkou už od roku 1964.

I letos Designblok předvede tvorbu designérů a výrobců z celé Evropy, především novinky prestižních značek i prototypy mladých designérů a designérských studií.

Mezi vystavovateli je také v letošním roce věhlasný český ležák Pilsner Urquell, který představí svou již devátou kolekci aukčních lahví. Charitativní projekt Aukční lahve pro Centrum Paraple pořádá Pilsner Urquell od roku 2012. Vždy v předvánočním čase je v aukci dražena limitovaná edice deseti unikátních designových lahví vyrobených v předních českých sklárnách podle návrhu těch nejlepších tuzemských designerů. Výtěžek z aukce každoročně putuje Centru Paraple, které i díky Aukčním lahvím Pilsner Urquell může zlepšovat a rozšiřovat služby pro lidi s poškozením míchy. Dosud dražby Aukčních lahví vynesly 11 milionů korun. Michal FroněkMichal Froněk | Plzeňský Prazdroj, a.s.

Na vytvoření letošní lahve se Pilsner Urquell dohodl s předním českým designérem Michalem Froňkem, spoluzakladatelem studia Olgoj Chorchoj. Výroby se pak ujala světoznámá sklárna Moser a hodinářská manufaktura Bohematic, která korunovala aukční lahve precizně provedenými futuristickými uzávěry. Jednotlivé lahve budou nakonec zabaleny do dřevěných pouzder, ručně vyrobených mistry bednáři plzeňského pivovaru. Motem letošních aukčních lahví je totiž „spolupráce“, která je klíčovou podmínkou úspěchu, ať už se jedná o výrobu piva, designových předmětů nebo řešení nenadálých situací, které nás potkávají.

Letos nechal Pilsner Urquell vyrobit mimořádnou jedenáctou lahev. Stane se vůbec první lahví, kterou obdrží samotné Centrum Paraple spolu s vybranou finanční částkou v podzimní veřejné sbírce na portále HitHit. I díky ní může letos přispět široká veřejnost a tím pomoci zachovat rozsah a kvalitu služeb pro lidi s poškozením míchy. Jedenáctá lahev se tak stane symbolickým poděkováním všem, kteří v tomto nelehkém roce přispějí, a celý pomyslný kruh pomoci a spolupráce se tím symbolicky uzavře. Také jedenáctá lahev odráží téma spolupráce – je středovým tmelícím prvkem celé kompozice, který objímá deset aukčních lahví. .. | Plzeňský Prazdroj, a.s.

Tématem letošního ročníku Designbloku je „Vášeň“. Ta se volně prolíná dramaturgií festivalu, doprovodným programem i hlavní výstavou. Stejně tak Pilsner Urquell a jeho aukční lahve dokonale odpovídají pojetí letošního ročníku vyjádřeném zakladatelem Designbloku.

„Vášeň ve smyslu zaujetí pro stvoření něčeho dokonalého, nádherného. Něčeho, co nás přesáhne a dotkne se nesmrtelnosti. Krása, která přesáhne běžné, obyčejné a stává se nadčasovou a věčnou. Designblok 2020 se bude věnovat zejména spojení současného designu a klasických řemesel, které mají v naší zemi dlouhou tradici,“ vysvětlil Jiří Macek, zakladatel Designbloku.

Expozice Pilsner Urquell je rozdělena do dvou částí. Přední místnost zaujme čistým bílým designem. Středobodem tohoto prostoru je nasvícená designová lahev na podstavci. Procházejícímu návštěvníkovi se zde budou na bílých plochách stěn postupně zjevovat texty vysvětlující projekt aukčních lahví.  Ve druhá části expozice, která je řešena v typických barvách značky Pilsner Urquell, budou moci návštěvníci shlédnout příběh vzniku lahví letošních.