Zlatá bula sicilská se dochovala v parádním stavu.

Zlatá bula sicilská se dochovala v parádním stavu. Zdroj: Mall TV

Přemysl Otakar I.
Přemysl Otakar I. se zasloužil o to, že se České království stalo respektovaným.
2
Fotogalerie

Zlatá bula sicilská: 26. září se navždy zapíše do historie naší země i učebnic dějepisu

Píše se 26. září. V Basileji, dnes třetím největším švýcarském městě ležícím při hranicích s Německem a Francií dochází k události, která změní dějiny. Nečekané zvraty, jež jí předchází, jsou i v kontextu současného politického dění jen těžko uvěřitelné.  Přesto se nakonec zadaří. Z boje, nebo spíš války o národní suverenitu vychází Češi s hlavu vztyčenou. Za své vítězství vděčí jedinému muži – potomkovi dynastie Přemyslovců. Přitom způsob, jakým se mu ho podařilo vydobýt, vzbuzuje minimálně údiv.

Tou pro národ tolik zásadní událostí je podpis dokumentu, který potvrzuje dědičný vladařský titul. A kromě jiného také výslovně zmiňuje, že volba panovníka je výhradně záležitostí Čechů a nikomu do ní nepřísluší zasahovat. Pro naši zemi měl mimořádnou hodnotu. Dovršil proměnu roztříštěného knížectví na pokraji rozpadu v sebevědomé království. Proto se o něm učíme dodnes… Psal se rok 1212 a podepsána byla tzv. Zlatá bula sicilská.

Podívejte se, co předcházelo podpisu pozoruhodné listiny, která je mimochodem po více než osmi stech letech dochována v naprosto skvělém stavu, kdo byl Přemysl Otakar I. a co všechno musel podstoupit pro to, aby se z Českého království stala opravdová evropská mocnost. Další díl pořadu Životy slavných z produkce internetové televize Mall.tv je právě o tom: